Най-необичайните избори в света

Най-необичайните избори в света
A A+ A++ A

В много държави са запазени специфични традиции на волеизявление.

Смятате ли, че до 21-ви век избирателните системи са се унифицирали?

В много държави са запазени специфични традиции на волеизявление, което може да изненада силно българския избирател, пише Агенция Фокус

Австралия - задължително гласуване

Австралия се смята за много демократична страна, но строгостта в областта на избирателните права тук е феноменална. Гласуването е задължително за всички граждани, а при неявяване на изборите можете да платите солена глоба или да отидете на съд.

Такива правила се появяват след федералните избори от 1922 г. Тогава по-малко от 60% от австралийците отиват да гласуват, което силно възмущава сенаторите. В парламента е внесен законопроект за задължително гласуване, който е приет същия ден. Оттогава избирателната активност в Австралия не е падала под границата от 90%. Освен това не е достатъчно само да отидеш до урните. За гласувал се счита само този, който пусне бюлетина в урната.

Но тези, които не са гласували, са длъжни в най-кратък срок да дадат обяснение за неадекватното си поведение. Уважителна причина се счита само заболяване, потвърдено с официални медицински документи. Освен това австралиец може да откаже да гласува по религиозни причини. Но тези, които не са имали отпуск по болест, рискуват да получат глоба до 70 австралийски долара (55 щатски долара). Ако не платите глобата, ще трябва да се обърнете към съда.

И, между другото, без кабини: гласуването в Австралия е открито и вотът се провежда пред всички.

Китай - градска диктатура

Всички са равни, но пролетариатът е по-равен. Въпреки че в Китай всеки избирател има един глас, броят на жителите, представени от един депутат, е различен в селските и градските райони. На изборите за китайски парламент селският депутат представлява пет пъти повече жители от градския депутат. Относително казано, един депутат от хиляда селяни е изпратен в парламента и пет от гражданите.

Обръща се внимание и на националните малцинства – тези, чийто дял в населението е под 15%. Представителството им в парламента нараства в сравнение с обикновените избиратели. Малките националности представляват поне един депутат в парламента, дори ако процентът им в многомилионен Китай е доста малък.

Япония: белязване на бюлетините - може, кампания у дома - не може

Самите избори в Япония се различават малко от тези в повечето западни страни, но забраните за предизборна кампания може да ви изненадат. Факт е, че в "Страната на изгряващото слънце" на кандидатите е забранено да агитират срещу своите конкуренти. По същия начин е забранено да се таргетират гласоподаватели, за да се агитира за един или друг кандидат, така че японските политици обикновено използват агитационни автобуси и, разбира се, срещи лице в лице с избирателите по улиците и площадите, по време на които те се ръкуват с хиляди хора.

Личният политически избор обаче не вълнува много японците. По традиция те гласуват по съвет на роднини или от благодарност. В резултат на това много места в парламента са "наследствени“ – избирателите дават своя глас в продължение на много години на един и същ кандидат, а в случай на неговата смърт или пенсиониране – на децата му или например на съпругата му.

В Япония няма строга забрана за странични знаци върху бюлетините, тъй като избирателят сам въвежда имената на кандидатите. През 2017 г. двама гласоподаватели, и двамата на име Шигеру Аоки, подадоха молба до събранието на град Карацу в префектура Сага. В резултат на това властите бяха помолени да изяснят директно в бюлетините за кого гласува избирателят - например трябваше да се напише "Шигеру Аоки, който носи очила" или "Шигеру Аоки, на 43 години" - точно на документ.

По време на предизборната кампания кандидатите имаха трудности. Те бяха принудени да напишат възрастта си и други разпознавателни белези и знаци директно върху плакатите - иначе не можеха да бъдат разпознати, защото имаха и много сходни политически програми.

Уругвай – вътрешнопартийни войни и транссексуални сенатори

Избирателната система в латиноамериканската държава Уругвай е уникална. Само тук всяка партия на изборите може да издигне не един, а няколко кандидата за президент. Когато тече преброяването, избирателната комисия първо преброява общия брой гласове за партиите – т.е. И след това всички гласове за нейните кандидати се броят за водещата партия и този, който заема първо място, става президент.

Парламентът в Уругвай се избира по-традиционно - Общото събрание е законодателният орган, състоящ се от Камарата на сенаторите и Камарата на представителите. Тридесет сенатори и деветдесет и девет депутати се избират за пет години чрез всеобщо избирателно право. През 2017 г. първата транссексуална жена, 34-годишната Мишел Суарес, беше избрана в Камарата на сенаторите от комунистите.

Великобритания - върхът на странностите

Великобритания е страна с уникални традиции във всички области. В тях е обвита и системата на волеизявление. И също така с воал на тайна - за неволно (и още повече умишлено) разкриване на информация за това как е гласувал друг избирател, можете да получите глоба от пет хиляди лири стерлинги (около 7600 щатски долара). И дори едно неуспешно селфи, на фона на което някой друг е поставен с бюлетина в ръка, може да се счита за такова разкритие. Много избирателни секции имат табели "Не правете снимки“ и фотографите аматьори обикновено са помолени да премахнат снимката незабавно. Не можете също да обсъждате политически кандидати с никого по време на гласуването, дори ако това е вашата съпруга или майка.

Друга забавна традиция е, че от 1935 г. всички избори във Великобритания се провеждат в четвъртък, въпреки че няма законова индикация за деня на провеждането им.

Освен това Обединеното кралство е една от малкото страни, където хората с психични разстройства могат да направят акт на политическа воля. Според текста на закона психично болните могат да гласуват, ако са в състояние на изясняване, а не в психиатрия. Но това не се отнася за всички разстройства: гласуването е забранено за "идиоти" (idiots).

Като цяло, колкото по-дълга е историята на избирателното право в страната, толкова по-необичайни традиции придобиват предизборните кампании.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »