Пътната агенция склони строителите на магистрала „Тракия" да не протестират

Пътната агенция склони строителите на магистрала „Тракия" да не протестират
Агенция „Пътна инфраструктура" постигна споразумение със строителите на магистрала „Тракия", след като те заплашиха да спрат работа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Агенция „Пътна инфраструктура" постигна споразумение със строителите на магистрала „Тракия", след като те заплашиха да спрат работа, защото не са получавали дължимите им пари от 6 месеца.

„Гладът е над всичко по принцип. Така е, това е нашата съдба. Към момента, нашите семейства са в такова положение, че ножът ни опря до кокала," каза управителят на една от строителните фирми „Башев Транс" ЕООД Асен Башев.

Неговата фирма е една от наетите към „Пътища Стара Загора" ЕАД, която не им е плащала задълженията си по договор от април 2012 г.

Асен Башев показва документи, според които „Пътища Стара Загора" му дължи 182 864,73 лв.

Той обясни, че „Пътища Стара Загора" ЕАД има сключен договор със Сдружение „Тракия ІV" за доставка на машини и техника, необходими за изграждането на Лот 4.

„Стигнахме до общо споразумение – заплащането на 100% ще бъде изплатено след плащане на сертификата от АПИ на изпълнителя Сдружение „Тракия ІV" през декември," обяви директорът на АПИ инж. Лазар Лазаров след среща със строителите на магистрала „Тракия".

Междувременно по силата на това споразумение изпълнителят ще плати 30% от дължимото плащане до края на следващата седмица.

Така стана ясно, че строителите няма да спират работа, няма да блокират пътища и магистрали и няма да сезират европейски институции.

„Ако не спазят договорките ще търсим тогава други начини, но ако се спазят, прекратяваме," каза Асен Башев.

Лазар Лазаров определи случилото се като недоразумение, „възникнало въз основа на предварително правени устни договорки".

Той обясни, че разминаването е най-вече в сроковете, в които ще бъде плащано за свършената работа.

„В основните договори е залегнало изпълненият вид работа да бъде плащан от "Тракия IV" след разплащане от АПИ в тридневен срок за съответния етап. Този етап ще бъде платен най-рано през декември," обясни директорът на АПИ.

Всъщност основният изпълнител е плащал авансово горивото, но за да се свърши нормално тази работа са нужни допълнителни консумативи – гуми, масла и заплати. Заради тези допълнителни консумативи и проблемите, които срещат строителите, изпълнителят ще даде още 30% от дължимата сума до края на другата седмица, добави Лазар Лазаров.

По информация на Асен Башев Сдружение „Тракия IV" дължи на осем фирми около 1,8 млн. лв.

„Тези пари още не са преведени от АПИ, тъй като се правят бетонови стени и проходи за костенурки, които бавят актуването," посочи Лазар Лазаров.

Изграждането на стените струва около 400 000 лв., а разходът се поема от изпълнителя.

#Агенция „Пътна инфраструктура" #Лазар Лазаров #АПИ #магистрала „Тракия" #„Башев Транс" #Асен Башев #Сдружение „Тракия ІV"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници