Атанасова няма възражения по доклада за цените на лекарствата

Атанасова няма възражения по доклада за цените на лекарствата
Десислава Атанасова и Пламен Цеков са единодушни за необходимите промени в наредбата за редките заболявания, но преговорите буксували. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Здравният министър Десислава Атанасова обеща да не прави възражения на доклада на Сметната палата за цените на лекарствата от 2008 г. до 2011 г., както и да го предостави на прокуратурата веднага щом разполага с него.

„Добре е и разследващите, и компетентните органи да дадат становище дали имат данни за извършени престъпления при регулацията на цените на лекарствата, дали се е ползвало влияние," коментира Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС.

На Здравното министерство и на НЗОК са дадени указания за общи действия, които трябва да бъдат предприети и изпълнени в 6-месечен срок, посочи още здравният министър.

Десислава Атанасова коментира и случай с 4-годишното дете, което чакало 40 минути линейка, след като колабирало в детска градина в София.

„Ние полагаме необходимото като усилие, за да осигурим по-бърз достъп на пациентите до Спешната помощ. Имаме програма заедно с кмета Йорданнка Фандъкова да направим 4 филиала на Спешната помощ в различни краища на София, с мисълта, че по този начин ще осигурим по-бърз достъп на пациентите и линейките до адресите," обясни Десислава Атанасова.

Според нея екипът на линейката и центърът за Спешна помощ нямат вина за случая с 4-годишното дете.

По повод твърденията на опозицията най-вече от ДПС, че нарочно се цели фалит на общинските болници, Десислава Атанасова призова обществото да прецени какво означава подобно лицемерие.

„Да са трупани милиони задължения, докато си бил в управлението на държавата, и в един момент да ги прехвърляш на управлението на ГЕРБ, това е безцеремонно," заяви здравният министър.

Атанасова заяви още, че веднъж в годината Наредбата за редките болести се преработва и всички промени се съгласуват.

Директорът на НЗОК Пламен Цеков заяви по повод договарянето на отстъпките за цените на лекарствата, че за тяхно съжаление процедурата по договарянето не върви въобще, защото от поканените 126 притежатели на разрешителни за употреба, са дошли само 3 фирми.

„Няма желание за договаряне на цени и отстъпки," каза Пламен Цеков, като обясни, че поканите за фирмите са с обратна разписка и със сигурност са получени.

Той допълни, че нито европейското, нито българското законодателство задължава фирмите да договарят цени.

Той изброи някои от идеите на НЗОК за промени в Наредба 10, една от които е да се даде възможност на НЗОК да договаря отстъпки и с търговците на едро.

#Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Пламен Цеков #НЗОК #цени на лекарствата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници