Обсъжда се ново отличие „Герой на България", обяви Божидар Димитров

Обсъжда се ново отличие „Герой на България", обяви Божидар Димитров
Според Божидар Димитров орденната система на България е „разсипана" и след смяната на социалистическия режим не е сменена с нова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обсъжда се въвеждането на ново отличие „Герой на България", обяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Той съобщи за идеята в интервю за информационна агенция „Фокус" по повод правителственото решение командващите в Балканската война да бъдат отличени с орден „Стара планина с мечове".

В четвъртък правителството възложи на министъра на отбраната да изготви и внесе предложение за посмъртно награждаване с този орден на 19 български висши военни за изключително големите им заслуги към България по време на Балканската война.

„Не на Царство България, не на Република България, а на България, като отличие за воинска и не само воинска храброст," посочи Божидар Димитров.

Според директора на Националния исторически музей орденната система на България е „разсипана" и след смяната на социалистическия режим не е сменена с нова.

„От време на време си измисляме по някой орден и ги възстановяваме като „Кирил и Методий"," коментира проф. Божидар Димитров.

Той обаче споделя мнението, че „различни сектори от нашия живот остават необхванати и проявилите се в тях няма с какво да бъдат наградени".

„Затова до голяма степен девалвира орден „Стара планина" и само предишният президент раздаде 740 ордена. Затова трябва да има отличие за войнска доблест и храброст през цялата история на България. И сега има герои в Афганистан, в Ирак, дори и в мирно време понякога някой плаща с живота си подобни дела. Има подвизи - хубаво е да имаме такъв орден," заяви Божидар Димитров.

„Герой на Народна република България" беше най-високото почетно звание в наградната система на Народна република България.

Учредено е с указ от Президиума на 6-тото Велико Народно събрание на 15 юни 1948 г. Присъждаше се от Държавния съвет на НРБ на български и чужди граждани за подвиг или заслуги, проявени при опазване на Народна република България и нейните съюзници.

На наградените лица се връчваше знакът на званието „Златна звезда", орден „Георги Димитров", грамота от Държавния съвет на НРБ и еднократно възнаграждение от 1500 лева.

#орден #Божидар Димитров #Национален исторически музей #Балканска война #ген. Васил Делов #орден „Стара планина"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници