Миньори и металурзи обвиниха еколози в лъжа

Миньори и металурзи обвиниха еколози в лъжа
1500 миньори и металурзи се включиха в митинг-шествието, организирано от КНСБ и КТ „Подкрепа", за да защитят работните места и производството на фирмите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стотици миньори и металурзи от цялата страна обвиниха еколози в лъжа по време на протест в София.

1500 миньори и металурзи се включиха в митинг-шествието, организирано от КНСБ и КТ „Подкрепа", за да защитят работните места и производството на фирмите.

Акцията бе провокирана от протеста в сряда на екоорганизации, които твърдят, че предприятията от добивната индустрия замърсяват околната среда и увреждат здравето на хората, предаде БНР.

Протестиращите се обявиха против основните възражения на екологичните организации, че минното производство замърсява околната среда, а миньорите и металурзите работят при неблагоприятни условия на труд.

Според тях Министерство на икономиката, а не Министерството на околната среда трябва да направи проверка и анализ и да покаже пред обществеността, че еколозите лъжат.

Протестиращите от добивната промишленост бяха категорични, че през последните месеци определени корпоративни кръгове се опитват да нажежат обстановката, за да постигнат, по думите им, ново преразпределение на концесиите в най-добре работещите предприятия в сектора.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че най-атакувани са предприятия като „Челопеч Майнинг", „Асарел-Медет", „Каолин", ТЕЦ „Марица изток".

Митинг-шествието започна от храм-паметника "Св. Александър Невски" и спря пред Министерството на икономиката.

Протестиращите внесоха декларация в МИЕТ с искане предприятията от минния сектор да бъдат запазени и политиците да не се подават на внушенията на псевдоеколози и псевдополитици.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев излезе при протестиращите и ги увери, че работните места в минния сектор ще бъдат запазени, а министерството има проект за национална стратегия за добивната индустрия.

„Искаме в този бранш да се увеличи добивът, но с всичките изисквания, които поставя ЕС. Най-големи заплати в момента получават хората, които работят в добивната индустрия и в металургията – около 1156 лв.," коментира по-рано Пенчо Токмакчиев, председател на миньорската федерация към КНСБ.

Синдикатите отрекоха твърденията на еколозите, че от дейността на предприятията от металургичната индустрия се уврежда здравето на хората.

„Те казват, че отравят водите на Тополница, че има голяма смъртност, че има много хора, които са заболели от рак, особено млади хора, деца - това не отговаря на истината," изтъкна Пенчо Токмакчиев още в сряда на протеста на природозащните организации от Средногорието.

Позицията на синдикатите е подкрепена от няколко работодателски организации – Българската минно-геоложка камара, Минно-геоложкия университет, Научно-техническия съюз по минно дело.

#КНСБ #КТ „Подкрепа" #Пламен Димитров #президент на КНСБ #„Каолин" #ТЕЦ „Марица изток" #МИЕТ #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници