Оскарите: Историята на най-престижната кинонаграда в света

Оскарите: Историята на най-престижната кинонаграда в света
A A+ A++ A

Историята на наградите „Оскар“ започва през 1929 г. Първите награди са раздадени на банкет в залата Бласъм рум в холивудския Рузвелт Хотел на 16 май 1929 г., но сред участниците в банкета няма особено напрежение, тъй като имената на победителите са известни от 18 февруари, 3 месеца по-рано. Първите наградени филми са заснети между 1 август 1927 г. и 31 юли 1928 г.

Оскарите се превърнаха в едно от най-престижните отличия в света на киното, като в продължение на годините са били връчвани на множество изключителни филми, актьори, режисьори, продуценти и други специалисти от индустрията.

През годините са били въведени множество нови категории, като например най-добрата анимация, най-добър грим, най-добро звуково оформление и други. Също така, през годините са имало и някои необичайни моменти на церемониите на Оскарите, като например тези, които са били прекъсвани от протести или са се провеждали без връчване на награди поради стачки или военни конфликти.

През 2020 г. Оскарите за първи път в историята си включиха категория за най-добър филм на чужд език, като филмът "Паразит" на южнокорейския режисьор Бонг Джун-хо спечели наградата в тази категория и в категорията за най-добър филм.

Церемонията на Оскарите се провежда всяка година в Холивуд, а победителите са избирани от Академията на изкуствата и науките, която е съставена от над 9 000 членове от индустрията на киното. Днес Оскарите са едно от най-гледаните събития в света на забавлението, а наградите се смятат за най-престижните отличия в индустрията на киното.

#Оскарите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници