Kунева: Доклад на ЕК за правосъдието е тревожен сигнал

Kунева: Доклад на ЕК за правосъдието е тревожен сигнал
„Изключително лош знак за България е, че българската държава не знае какво да прави с българските граждани“, добави Кунева. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Извънреден доклад на Европейската комисия за правосъдието е тревожен сигнал, защото ЕК е казала какви са й плановете и много трудно тези планове се променят, каза лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева.

Според Кунева Комисията е институция, която работи със стабилни темпове и трудно се отказва от вече веднъж взето решение, предаде думите й БНР.

Когато са казали, че имат предвид евентуален извънреден доклад – това е знак на засилено внимание, което обаче е в две посоки, поясни Кунева.

От една страна, е съдебната система, и по-специално Конституционният съд, който не е точно съдебната система, но най-важният сигнал на ЕК е бил неразчетен в България, а той е следният: „Вие нямате диалог вътре в държавата си. Затова ние се намесваме там, където вие изобщо липсвате“. Това е много сериозен проблем, заяви лидерът на „България на гражданите“.

„Изключително лош знак за България е, че българската държава не знае какво да прави с българските граждани“, добави Кунева.

„Българската политика изключително страда от липса на честност. Ние имаме ВСС, който беше избран, на практика, без коментар. Имаме отново един партиен картел – ГЕРБ, БСП и ДПС, които изведнъж избраха, без никакви въпроси, конституционни съдии. Ако те имат някаква уговорка помежду си – нека да я кажат“, коментира Кунева.

Според нея подписването на „Южен поток“ е още една щриха към портрета доколко изобщо в България има прозрачност. Българите отново нищо не знаят и „трябва да подпишем като държава празен лист, само защото без всякакъв дебат министър-председателят е решил, че така трябва да се постъпи“.

„ГЕРБ се превръща все повече в неприличната партия и това е лошо не просто за ГЕРБ, а за цялата ни политическа система“, коментира още Мегледна Кунева.

На въпрос защо е често словестно нападана от страната на лидера на РЗС и председател на комисията, проверяваща корупцията по високите етажи на властта, Яне Янев Кунева коментира:

„Това не са атаки, които са влезли в главата през последните шест месеца на този човек. Аз съм в политическа видимост от 2001 г. А защо ме напада? Това е, защото умират от страх, защото аз декларирам, че няма да правя коалиции с никой“, отсече лидерът на „България на гражданите“.

#Мегледна Кунева #„България на гражданите“ #Европейска комисия #ЕК #доклад #правосъдие #ГЕР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници