Атанасова дава доклада за цените на лекарствата на прокуратурата

Атанасова дава доклада за цените на лекарствата на прокуратурата
В приетия от парламента доклад на комисията се посочва, че липса на глобална визия в лекарствената политика и хаотичност в нормативната уредба са сред причините, довели до поскъпването на лекарствата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви в парламента, че ще предаде доклада на временната комисия, която проучваше причините за повишаване цените на лекарствата, на прокуратурата и на Комисията за разследване на корупцията по високите етажи на властта.

В приетия от парламента доклад на комисията се посочва изводът, че липса на глобална визия в лекарствената политика, непоследователност и хаотичност в нормативната уредба, която „догонва“ неблагоприятните последици от промените, са сред причините, довели до поскъпването на лекарствата в България, предаде БНР.

Депутатите решиха, че копие от доклада на Временната анкетна комисия за проучване на причините, довели до повишаване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и/или републиканския бюджет, да бъде изпратено само до НЗОК и здравното министерство, но не и до прокуратурата, припомня БГНЕС.

Те не приеха предложението на депутата от БСП Мая Манолова копие от доклада да бъде изпратено на прокуратурата и Комисията за установяване на корупция по високите етажи на властта.

Мая Манолова поиска прегласуване след първия отрицателен вот на депутатите. Тя посочи, че става дума за цинизъм и по отношение на българските граждани.

„Ако копие от доклада не се изпрати в прокуратурата, то управляващите няма да имат очи да говорят каквото и да е за предишното управление“, каза Манолова.

„Това е нечувано и ставате смешни“, каза Павел Шопов от „Атака“ и заяви на мнозинството, че така прикриват престъпление.

След гласуването на предложенията Манолова и председателят на НС Цецка Цачева влязоха в конфликт. Причината бе бележката на червената депутатка за начина на водене на заседанието. Така тя каза, че цените на лекарствата нарастват необосновано, ощетен е бюджетът и това говори за безобразна корупция в милиони левове.

„Къде ви е откритостта, като отказвате този доклад да отиде там, където му е мястото“, попита Манолова.

Тогава Цачева посочи, че не я е страх да заяви, че с пълно съзнание не е приложила стриктно правилника и не е прекъснала д-р Евгений Желев, след като му е изтекло времето.

„Когато мерим и хулим, трябва да имаме мяра на нещата и когато не натиснах копчето, и не спря ораторът, трябваше да го чуя, защото той каза нещо смислено“, обоснова се тя.

Депутатите в крайна сметка приеха доклада - от 103-ма „за“ бяха 68, „против“ 34, а 1 се въздържа. Едва тогава здравният министър увери Мая Манолова, че ще предостави доклада и на държавното обвинение.

#министър на здравеопазването #Десислава Атанасова #БСП #Мая Манолова #Павел Шопов #Цецка Цачева #доклад #цени #лекарства #временна анкетна комисия #прокуратура #председател на НС #„Атака" #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници