България: Бюджетният вариант за качествено образование в Европа

България: Бюджетният вариант за качествено образование в Европа
A A+ A++ A

България е популярна дестинация за чуждестранните студенти, които търсят достъпни възможности за образование в Европа. Страната ни предлага значително по-ниски такси за обучение в сравнение с други популярни европейски дестинации за учене в чужбина, което прави България привлекателна опция за студентите, които искат да минимизират разходите си, докато преследват своите академични цели. Таксите за обучение за студенти от Европейския съюз (ЕС) варират от €300 до €1700 на година, докато за студенти, идващи от страни извън ЕС, таксите за обучение варират между €1750 и €3850 на година.

http://www.aaicu.org/wp-content/uploads/2016/02/IMG_1174-2.jpg

В допълнение към ниските такси за обучение, България предлага и ниски разходи за живот. С приблизителни месечни разходи от €450 до €650, международните студенти могат да живеят комфортно в страната ни, докато продължават обучението си.

https://nbu.bg/files/home-slider/sliders-2022/za-nbu/nbu-inside-22-3.jpg

Едно от големите предимства на ученето в България е възможността да работите, докато учите. Студентите имат право да работят по 20 часа седмично по време на обучението си, както и по време на ваканциите, което им дава възможност да придобият ценен трудов опит и да натрупат допълнителни доходи. След завършване студентите, които желаят да продължат да работят в страната, трябва да кандидатстват за разрешително за работа. Въпреки това, България предлага следдипломна виза, която позволява на студентите да останат 9 месеца след дипломирането си. Това предоставя на студентите достатъчно време да си намерят работа и да се установят в страната.

https://www.unwe.bg/Uploads/Main/b046d_TV%203.jpg

В заключение, България е чудесна дестинация за студентите, които търсят достъпна и практична опция за обучение в чужбина. Със своите ниски такси за обучение, ниски разходи за живот и възможност за работа по време на следването, студентите могат да очакват да получат висококачествено образование, като същевременно поддържат разходите си под контрол.

https://t4europe.uni-sofia.bg/wp-content/uploads/2022/04/DSC_0070-scaled-e1649284828308.jpg

Искате ли да разберете кои държави предоставят безплатно образование за чуждестранни студенти през 2023 г.? „Ерудера“ сравни страните, които предлагат безплатно или ниско-бюджетно образование за чуждестранни студенти, включвайки и средния разход на живот във всяка страна.

Акценти от изследването на „Ерудера“:

  • Държави като Австрия, Република Кипър, Дания, Финландия, Германия, Исландия, Малта, Норвегия, Полша, Словения, Словакия и Швеция, предлагат безплатно образование за определени националности.
  • Някои от страните с най-ниски разходи за живот са: България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Полша, Португалия и Румъния.
  • Повечето държави позволяват на студентите да останат в страната след дипломирането си от няколко месеца до една година, за да търсят работа.

Можете да намерите пълния доклад за страните с безплатно образование за чуждестранни студенти (2023) тук: https://erudera.com/resources/countries-with-free-education-for-international-students/

Оригинална статия: https://www.novinite.com/articles/218806/Bulgaria%3A+The+Affordable+Option+for+Quality+Education+in+Europe

#висше образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници