Посещавалите неделни училища в чужбина българчета влизат по-лесно в наш ВУЗ

Посещавалите неделни училища в чужбина българчета влизат по-лесно в наш ВУЗ
Президентство на Република България
A A+ A++ A

Облекчават се условията за прием на ученици от българските неделни училища зад граница в държавните ни висши учебни заведения, съобщиха от Министерството на образованието и науката, откъдето подготвят съответните нормативни промени за целта, съобщава БНР. Измененията са били обсъдени  на онлайн среща между министър  Красимир Вълчев и представители на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Облекченията ще се отнасят до процедурите, сроковете на кандидатстване, местата за прием в държавните ни висши училища и ще бъдат разписани в проект, който предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане. Българските кандидат-студенти от чужбина ще влизат в места, субсидирани от държавата, а не в бройки за платено обучение. От тях ще се изисква да са завършили поне две гимназиални години в българско неделно училище в чужбина, една от които трябва да е 12-и клас.

От просветното министерство припомнят, че висшите училища у нас признават  резултата от матурата по местния език и сертификат за владеене на български като чужд език на ниво В.2  вместо държавния зрелостен изпит по български език и литература.

За улесняване на избралите български висши училища наши сънародници е създадена и електронна платформа за онлайн кандидатстване. 

През настоящата учебна година броят на българските неделни училища в чужбина е  375, а броят на учениците в тях - над 31 000. Финансовото им подпомагане от страна на МОН е в размер на близо 13 милиона лева.

 

#българчета #чужбина #неделни училища #висше образование #България #прием

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай