Кристалина Георгиева притеснена за жертвите и разрушенията от „Санди"

Кристалина Георгиева притеснена за жертвите и разрушенията от „Санди"
Според еврокомисаря ураганът е само един пример за нарастващия интензитет и честота на природните бедствия, от които не са предпазени и най-добре подготвените. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С притеснение следя опустошителното преминаване на урагана „Санди" през американските щати Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът и Вирджиния, заяви еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

„Натъжена съм от жертвите и разрушенията, които бурята причинява по пътя си. Бих искала да изразя съчувствието си към всички американци и особено към семействата, загубили свои членове по време на бедствието", заявява Георгиева, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Тя посочи, че Европейският център за наблюдение и информация продължава да наблюдава движението на урагана. Експертите на Европейската комисия по гражданска защита са в постоянен контакт с Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA).

„Използвам случая да отлича федералната агенция за чудесната им работа за справяне с бедствието в сътрудничество с федерални, местни и щатски власти, подпомагащи организации и доброволци. Реакцията им на „Санди" още веднъж показва ползата от подходящи мерки за подготовка и важността на системите за ранно предупреждение и предварително изготвените планове за управление на бедствия", посочва Георгиева.

Според нея, ураганът е само един пример за нарастващия интензитет и честота на природните бедствия, от които не са предпазени и най-добре подготвените.

„Също така, „Санди" е още една причина за всички нас да работим за това да бъдем подготвени за по-добра реакция при бедствия. Предложението на ЕК за надграждане на Механизма за гражданска защита на ЕС има за цел точно засилването на подготвеността на Европа и капацитетът ни да реагираме на сериозни бедствия", каза в заключение Кристалина Георгиева.

Броят на загиналите от урагана „Санди" достигна 48 души в САЩ и Канада, 22 от тях в Ню Йорк, като се очаква броят им да расте, тъй като все още има изчезнали хора.

Част от полетите от летището „Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк и „Нюарк" в Ню Джърси са възстановени. Международното летище „Ла Гуардиа" засега остава затворено. Метрото в Ню Йорк пък е наводнено, но някои автобусни линии бяха пуснати.

#„Санди" #ураган #ЕС #ЕК #Европейски съюз #Европейска комисия #еврокомисар за международно сътрудничество #хуманитарна помощ и реакция при кризи #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници