МС: Кохезионната политика е ключова за излизане от кризата

МС: Кохезионната политика е ключова за излизане от кризата
Позицията на България включва и виждането, че за по-доброто разходване на средствата през следващия период е необходимо постигането на възможно най-голяма допълняемост между структурните фондове, Кохезионния фонд и другите инструменти на ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството одобри българската позиция за предстоящата неформална среща на министрите от държавите-членки на Европейския съюз, отговарящи за кохезионната политика, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В позицията на България се оценява ключовата роля на кохезионната политика за осигуряването на инвестиции за излизане от кризата, за ускоряване на растежа и увеличаване на заетостта.

Според мнението, което ще бъде изразено от България, реформата в политиката по сближаване ще създаде подходящи предпоставки за разпределяне на средствата, както и за предоставянето на достатъчни гаранции за повишаване ефективността на интервенциите.

България счита, че в ЕС трябва да се изпълнява интегрирана кохезионна политика, която отчита регионалните различия и предлага рамка с ефективно отразяване на нуждите за развитие на отделните региони. С оглед постигането на максимални резултати при програмирането на средствата, е необходимо прилагане на равновесие между тематичното и териториалното насочване на програмите.

Позицията на България включва и виждането, че за по-доброто разходване на средствата през следващия период е необходимо постигането на възможно най-голяма допълняемост между структурните фондове, Кохезионния фонд и другите инструменти на ЕС.

„Смятаме, че нито един инструмент не следва да се разглежда самостоятелно, защото при прилагането на такъв подход съществува възможност за подкопаване ефективността на средствата и намаляване на възможностите за крайните бенефициенти. По тази причина считаме за необходимо въвеждането на подходящи координационни механизми при програмирането и изпълнението както на национално ниво, така и на ниво ЕС", се казва в документа.

Форумът ще се проведе на 6 ноември в Никозия, Кипър.

#Кипър #Никозия #България #ЕС #Европейски съюз #криза #структурни фондове #Кохезионен фонд #Министерски съвет #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници