Румен Радев с думи за прокуратурата, мигрантите, еврозоната и ЦИК

Румен Радев с думи за прокуратурата, мигрантите, еврозоната и ЦИК
A A+ A++ A

Държавният глава Румен Радев смята, че правораздавателните органи трябва да подходят по коренно различен начин към престъпленията от трафик на мигранти .

В първи коментар пред медиите, след като миналия петък когато 18 мигранти от Афганистан се задушиха в тайник на камион изоставен край Локорско от каналджиите, Румен Радев каза:

"Показателно е, че в други държави за същите престъпления се получават десетки години затвор. А при нас трафиканти, заловени от органите, но получили споразумение с прокуратурата, получават – виждате, до 5 месеца. И това е покана към тях отново да извършват същите престъпления.

Що се отнася до самохвалството за нулева миграция преди години. Тази нулева миграция означава политика на снишаване на бездействие. Нека си спомним какво беше тогава – масово преминаване на границата, безпрепятствено, към Лъвов мост. Спомняте ли си какво представляваше Лъвов мост?".

Държавният глава потвърди, че в четвъртък у нас пристигат експерти на Европейската комисия, които до подпомогнат борбата с миграцията. Радев очаква страната ни да получи и значителна подкрепа и като финансови средства и като оборудване за охрана на границата ни.

Радев засегна и друга тема.

Той не е съгласен с твърденията на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев, че служебното правителство носи вина да се отложи членството на България в еврозоната, което беше планирано за 1 януари догодина. Радев припомни, че необходимите законопроекти, като условие за еврозоната, не са приети и 48.ото народно събрание и липсата на тази политическа воля не може да бъде компенсирана от служебното правителство.

"Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката, и както се представят решението на много от проблемите. Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване, а преди всичко на доверие. На прозрачност, на откритост и на реални постижения.

До голяма степен тази инфлация, която ни спира в момента за еврозоната, се дължи на предишни управленски решения, нека не ги изброяваме какви са те.

Но най-важното е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват. Защото досега плащаха винаги цената на всички реформи, на некомпетентните и користни политически решения", каза Румен Радев.

След вчерашният скандал в Централната избирателна комисия (ЦИК) за това как ще се отчитат в протоколите гласовете от машините президентът Румен Радев смята, че не трябва да има намеса в работата на независим орган, какъвто е комисията

"Не трябва да се намесваме в работата на комисията у нас. Очаквам в работата на комисията на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече прозрачност, а не да водим до обрат. Така, че нека допълнително да не заличаваме машинното гласуване. Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес, и без това избирателната активност не е на нивото, на което трябва да бъде", каза Румен Радев.

Президентът каза още, че в момента се търси най-доброто организационно и техническо решение за видеонаблюдението и видеоизлъчването при преброяване на резултатите от вота в СИК.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници