Цветозар Томов: Вероятно ще се обяви поръчка за мобилни устройства, с които да се заснемат изборите в секциите.

Цветозар Томов: Вероятно ще се обяви поръчка за мобилни устройства, с които да се заснемат изборите в секциите.
Euronews Bulgaria
A A+ A++ A

"Въпросите с видеозаснемането на изборния ден и броенето на бюлетините са към Министерски съвет. Самата процедура няма да е технически сложна и няма да изисква наемането на хора, които са специалисти и да го правят.“

Това каза за Euronews Bulgaria Цветозар Томов, зам.-председател на Централната избирателна комисия. Според него, стартирането на записа за начало на изборния ден няма да затрудни председателя на секционната комисия, а телефонът ще бъде сложен така в стаята, че да не снима данните на хората, които гласуват.

Предстои вероятно да се обяви поръчка за мобилни устройства, с които да се заснемат изборите във всички секции. Това е въпрос към Министерски съвет. Ние изискваме да се заснема целият изборен ден от отварянето на секцията до броенето на протокола. Ще се поръчат около 11-12 хиляди телефона, тъй като толкова са избирателните секции. Вероятно това ще оскъпи доста изборите. Не сме сигурни дали ще се поръчат телефони, но, ако са телефони, да речем, ако се спре МС на това, сигурен съм, че ще има за какво да се използват след изборите. Това, което ЦИК е определила е, че Министерския съвет отговаря за техническото обезпечаване на изборите. Ако се развали някое устройство по видеозаснемането вината ще е на МС. По отношение на интернета знаем, че ще има секции в които няма интернет и ще трябва да се направи запис, който да се предаде на Министерски съвет. Това ще са не повече от 10% от всички секции“, обясни Томов.

„Заплащането е достатъчно и даже е мотивиращо, тъй като имаше промяна в изборното законодателство, което регламентира минимум 1/4 от минималната работна заплата за страната, което включва ангажимент от два до три дни. Трудът на СИК е от решаващо значение за честни и справедливи избори“, смята той.

"Няма да има проблем с хартията за машините. Ще има около 9 400 секции, в които ще се гласува с машини, а ние имаме 34 000 ролки. Тоест по три ролки за машина, тоест не вярвам да има казус, където толкова голям брой хора да гласуват с машина. Надявам се да има по-голяма активност на този вот, дори и от недоволството, че се налага често да гласуват. Аз лично не очаквам да се повтори вота и на местните избори. До 7 март трябва да подадат заявление нашите сънародници, които искат да гласуват зад граница. За подвижните секции срокът за подаването на заявление е 14 дни преди изборите. Очаквам, че няма да е висок процента на недействителните бюлетини. Зависи колко хора ще гласуват с машини, защото там няма недействителни бюлетини“, сподели още зам.-председателят на ЦИК.


#Цветозар Томов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници