Почвата на Марс била като на Хавайските острови

Почвата на Марс била като на Хавайските острови
Проучените проби показват наличието на оливин, пироксен и аморфна материя, чийто състав предстои да бъде анализиран от учените. Снимка: topnews.in
A A+ A++ A

Пробите, направени на марсианска почва от сондата „Кюриосити“, показват, че по структура и минерален състав тя много прилича на базалтовите почви, намирани във вулканичните райони на Земята и в частност на Хавайските острови.

Проучените проби показват наличието на оливин, пироксен и аморфна материя, чийто състав предстои да бъде анализиран от учените.

РИА „Новости“ цитира геолога Дейвид Биш от университета в Блумънгтън, Индиана, който борави с данните, изпращани от „Кюриосити“, според когото почвеният състав на Червената планета доказва с все по-голяма сигурност, че в миналото на повърхността на Марс е имало вода, предаде Би Ти Ви.

Според учените марсианският прах, който изследва „Кюриосити“ от дъното на кратера Гейл, където се намира сондата, представлява съвкупност от различни почви, пренесени от бурите на Марс.

За да потвърдят или оборят тази хипотеза, те се готвят да използват базираната на борда на „Кюриосити” минерало-химическа лаборатория CheMin, за да получат дълбочинни проби от почвата, които да сравнят с досегашните си резултати.

#Кюриосити #Марс #Червената планета #Земята #Индиана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници