България и още осем страни от ЕС предлагат помощ на Сирия след труса

България и още осем страни от ЕС предлагат помощ на Сирия след труса
A A+ A++ A

Девет държави от ЕС, сред които и България, са предложили помощ за пострадалата от земетресенията миналата седмица Сирия, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от кореспондента на БТА Николай Желязков.

Преди няколко дни Дамаск поиска помощ по европейския механизъм за гражданска защита.

Освен нашата страна на молбата са откликнали също Австрия, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Румъния и Словения, както и Норвегия. ЕС изпраща спешно към Сирия зимни палатки, отоплителни уреди, одеяла, вода. Помощта ще бъде разпределена в контролираните от правителството райони с помощта на организациите към Червения кръст и Червения полумесец, а в останалите - в сътрудничество с Международната организация по миграцията.

ЕС изпраща в Бейрут днес двама служители за съгласуване на помощта, допълва комисията и отбелязва, че първоначално Сирия получи 3,5 милиона евро хуманитарна помощ за най-спешните нужди.

Сред отзовалите се са Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания, както и Албания, Черна гора и Сърбия. Общо 1652 спасители и 105 кучета търсачи са предложени на турската страна. Комисията насочва помощ от 12 държави от ЕС, предоставили средства за подслон, се посочва в съобщението.

#Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници