Линч в БСП: Изключиха отново Добрев, заедно с него още 13

Линч в БСП: Изключиха отново Добрев, заедно с него още 13
Кадър: бТВ
A A+ A++ A

Кирил Добрев да бъде отново изключен от БСП, а заедно с него от партията да бъдат изключени още 13 души. Такова предложение бе направено от ръководството в последните минути на конгреса, който заседава в зала 3 на НДК. Негов автор е Таско Ерменков, предаде репортер на "24 часа".

Предложени за изключване са Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Миахлевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Валя Добрева и Мартин Жаблинков.

Поредното наказание бе подкрепено с 490 "за", 82 против и 28 въздържали.

Водещият заседанието Атанас Зафиров се позова на чл. 12, ал. 1 от устава за нарушенията им и обясни, че те са делегати на конгреса, затова той бил компетентен да разглежда партийния им статус.

Румяна Сидерова обяви, че "на подобно позорище не е присъсътвала". "Няма да решите кадровия въпрос, ще го задължбочите", предупреди тя. И напомни, че дори Вълко Червенков, срещу когото имало възгласи, че трябва да отиде в затвора, не е изключван по този начин. Тя настоя да не се приемат двете решения на база на правилника на Конгреса и действащия устав, а не на концепцията за нов устав, която тепърва трябва да бъде приета.

Един от изключените, Валери Жаблянов видя в идеята политическо решение, което не се основава на нищо, а "на личното желание и каприза на засегната чест, пък макар и на председателя, по настоящем, на партията. тТова е друг вид управление, заяви той.

Всеки, който видя какво става тук, в залата, трябва да отправи всички приказки за нормалност към тях. Това решение е тежко, но необходимо в името на партията. В БСП има еднопартийност, а не многопартийност. На никого не му е било отнемано правото да се изказва от трибуната, без да хулиганства, обясни Ерменков.

Кирил Добрев пък се изключва от Националния съвет и съставът на пленума се намалява с един човек. Решението за Добрев бе взето с 498 гласа "за", 15 "против" и 24 "въздържали се".

Велислава Дърева се опита на няколко пъти да вземе думата, но микрофонът й бе изключен.





#конгрес на бсп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници