Българските спасители с подвиг в Кахраманмараш: Намериха петима души живи изпод развалините

Българските спасители с подвиг в Кахраманмараш: Намериха петима души живи изпод развалините
A A+ A++ A

29-годишната българка и 7-месечното ѝ бебе все още са в неизвестност

Българските спасители в Кахраманмараш намериха петима души живи изпод развалините. Това каза пред бТВ ръководителят на групата от доброволци Георги Влайков.

“Тази нощ пристигна един екип от Швеция с българин, който е водач на куче. Цялата вечер обследвахме няколко сгради, но без успех. Другият наш екип вчера следобед намери трима живи човека и предаде информацията, за да се започне акцията по спасяване. Същият екип намери двама живи човека по-рано”, добави той.

„Времето е прекрасно, като за – 12 градуса, а българинът, който е пожарникар в Швеция, е дошъл с шефа си. Карали са 4000 километра, за да дойдат тук. Те са в нашия лагер. Очакваме още 20 души да се включат при нас. Ставаме 50 души. Доста е пъстър лагерът на българите“, заяви Владимиров.

Той подчерта, че в Кахраманмараш има работеща болница, не знам какъв е нейният капацитет.

“В Кахраманмараш живеят около 600 хил. души. За момента има данни за над 800 съборени сгради, обследвани са 300”, добави Влайков.

29-годишната българка Айлин Камас и 7-месечното ѝ бебе, които са живеели в най-високата сграда в Антакия, все още са в неизвестност. Съпругът ѝ и 5-годишната им дъщеричка бяха открити без пулс след земетресението в Турция.

Доброволците в града спят в палатки. Антакия започва да се обезлюдява. Цялата мощ на държавата е впрегната, за да помага на пострадалите градове.

Изчисленията показват, че щетите от земетресението в Турция са най-малко 2 млрд. долара. Световната банка е готова да предостави 1,8 млрд. долара помощ за страната. Анкара ще може да получи 780 млн. долара веднага. За останалия милиард ще се търси допълнително финансиране от фондове, което ще отнеме известно време.

Антакия, столицата на Хатай, е срината до основи. На всяка крачка може да се види разрушен блок. Всички останали сгради са напукани и всеки момент могат да рухнат, съобщи специалният пратеник на бТВ Бесте Сабри.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници