Нидерландски изследовател прогнозира с точност земетресението три дни по-рано

Нидерландски изследовател прогнозира с точност земетресението три дни по-рано
Туитър/Франк Хугербетс
A A+ A++ A

Нидерландецът Франк Хугербетс предсказа с точност мощното катастрофално земетресение, отнело хиляди животи в Турция и Сирия, три дни преди да се случи. На 3 февруари той написа в профила си в Туитър: „Рано или късно ще има земетресение с магнитуд 7,5 в този регион: Турция, Йордания, Сирия, Ливан“. Към публикацията бе добавил и карта, на която с абсолютна точност е очертал и епицентъра на труса.

Франк Хугербетс работи за изследователския институт „Солар систъм джиометри индекс“, който се занимава с изчисляване на данни, свързани с конкретните геометрични позиции на Слънцето, планетите от Слънчевата система и Луната. От института твърдят, че когато тези данни се изобразяват на специална графика, тя лесно показва къде предстои по-голяма сеизмична активност. При това графиката представя предстоящите възможни трусове обикновено в рамките на три-четири дни преди те да се случат. Именно такава карта, създадена въз основа на позициите на планетите, бе публикувал в профила си и нидерландецът.

Тъй като заниманията му го сродяват много повече с астролозите, отколкото с класическите учени, туитът от 3-ти февруари веднага предизвика вълна от възмущение сред сеизмолозите, които не спестиха дори обидни определения като „лъжеучен“. Нападките продължиха дори след като прогнозата на Хохербейтс и института му се сбъдна. Малко след като целия свят научи за бедствието нидерландският сеизмолог Мартин ван ден Енде, написа следния коментар под публикация на Хохербейтс: „Моля, всички, които четат тези „прогнози" - не се поддавайте на тях. Земетресенията не се предизвикват от позициите на планетите и няма научен метод за прогнозиране на земетресения. Моля, консултирайте се с истински сеизмолог, ако имате въпроси.“

Атаките срещу Франк Хугербетс обаче само засилиха интереса към него и организацията, в която работи. Туитът му от 3 февруари стана вайръл и до момента е посетен от над 41 милиона души, пише Флагман.бг.

В понеделник „Солар систъм“ пък публикува апел към потребителите да не ги заливат с въпроси и обаждания, защото са малък колектив и не могат да отговорят на всички. Организацията обяснява, че е насочила вниманието си единствено към възможни предстоящи земетресения с приблизителен магнитуд 6 по скалата на Рихтер и по-голям. Те твърдят, че такива трусове обикновено се случват когато планетите достигнат точно определени позиции в Слънчевата система. Интересното е, че „Солар систъм“ използва термина „съвпад на планетите“, който е част и от речника на астролозите.

„Всичко това обяснява защо подобни мощни земетресения обикновено са групирани във времето. Добър пример е месец декември на 2016 г., който беше сеизмично много активен поради по-критичните позиции съвпади на планетите през целия месец. Това ни позволи да направим три предупреждения предварително“, заявяват от организацията.

Те признават, че често ги атакуват учени с аргумента, че планетите не могат да влияят върху Земята, тъй като разстоянието между тях е твърде голямо, за да може гравитационната им сила да бъде от значение. „Въпреки, че математически наистина е лесно доказуемо, че гравитационната им сила е малка, логиката зад това разсъждение е погрешна в основата си, защото не обяснява защо в случая се разглежда само гравитационната сила между планетите. През 40-те, 50-те и 60-те години на миналия век радиоинженерът Джон Х. Нелсън доказа чрез наблюдение на радиокомуникация на къси вълни, че позициите на планетите в Слънчевата система влияят значително на земната атмосфера. От близо 1500 прогнози за атмосферното състояние, които прави през 1967 г., той познава в 93,2% от случаите. Неговите методи за прогнозиране, макар и на пръв поглед забравени, не са опровергани и до днес“, заявяват от изследователския институт.

Вижте във видеото какво още разказва Франк Хугербетс за прогнозирането на земетресения и работата си.


#Франк Хугербетс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници