Турски спасители: Над 12 500 са вече жертвите на трусовете! (ВИДЕО)

Турски спасители: Над 12 500 са вече жертвите на трусовете! (ВИДЕО)
Стоп кадър/Туитър
A A+ A++ A

Над 12 500 души вече са загиналите след двойното земетресение, което разтърси граничните общности в Турция и Сирия, съобщиха ексклузивно пред Meteo Balkans турски спасители, участващи в операцията.

Бедствието, което продължава вече трети ден, до момента е причинило смъртта на най-малко 9000 души в южната ни съседка. Над 3500 са загиналите в Сирия.

Турският президент Реджеп Ердоган ще отиде лично, за да инспектира районите, засегнати от земетресенията, според информация на Анадолската информационна агенция.

Той обяви тримесечно извънредно положение в 10 от засегнатите райони. Правителствата на страните по света продължиха да изпращат помощ на Турция и Сирия, включително спасителни екипи в засегнатите райони.

Броят на жертвите на страшното земетресение напрекъснато расте, а в същото време времето продължава да затруднява отстраняването на последствията от природно бедствие, алармират метеоролози.

В югоизточната част на Турция, която беше най-засегната от трусовете, през последните дни падат и най-силните снеговалежи. Местните метеорологични станции показват шокиращи цифри: на места височината на преспите там надхвърля 100–160 см! Според експерти, такива виелици се наблюдават в района не повече от веднъж на 6-7 години.

В Сирия основните проблеми създават силните ветрове и аномалния за там студ, според представители на спасителните служби. В Алепо във вторник видимостта се колебаеше между 4-8 км поради ниска облачност. Термометрите показваха +10°, но през нощта въздухът се охлади до +2°. А през следващите дни ще стане още по-студено.

Източното Средиземноморие от няколко дни е под влиянието на активен циклон, пише meteovesti.ru. Добрата новина е, че той отслабва и ядрото му вече се движи към каспийското крайбрежие, така че дъждът скоро ще спре. Но има лоша новина: циклонът ще продължи да изпомпва арктически въздушни маси в региона.

Поради това още днес следобед в повечето континентални райони на полуостров Мала Азия въздухът ще се охлади до 0 – минус 5°. Предстоящата нощ ще стане още по-студена: зона със слаби студове ще обхване и Сирия, а в континенталните райони на Турция термометрите ще паднат до минус 5 – минус 10°, а на места и до -15!

В Алепо до края на седмицата вероятността от валежи е малка. Но през нощта въздухът ще се охлади до минус 1 – минус 3°. През деня термометрите ще показват + 7- + 8 °. През уикенда ще стане няколко градуса по-топло, прогнозират метеоролозите.

В Анкара през следващите дни сутрин ще е минус 11 – минус 12°, следобед – от 0 до -1 °. През уикенда арктическият въздух ще започне леко да се затопля, но минималната температура ще се повиши само до минус 9 – минус 10°, а през деня има шанс за слабо размразяване.


#земетресение #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници