ГЕРБ се отказа да увеличава здравната вноска за децата

ГЕРБ се отказа да увеличава здравната вноска за децата
Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ отменя планираното за догодина увеличение на здравната вноска за децата и пенсионерите, която се заплаща от държавата, съобщи председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Това тя каза във връзка с изявлението на ръководството на Българския лекарски съюз, че приходната част на бюджета на Здравната каса е занижен с 400 млн. лева, заради непредвидените приходи от това увеличение, предаде Дарик.

Директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков определи бюджета за следващата година като балансиран и посочи, че са осигурени допълнителни 77 млн. лева за вдигане на разходите в почит всички направления.

Преди няколко дни от Българския лекарски съюз обявиха, че приходите, заложени в бюджета на НЗОК за следващата година, са намалени с 400 млн. лева, заради непресметнатото увеличаване на вноската за деца от 4 на 8 процента, както и непредвидените разходи от ръста на пенсиите.

С промяна в закона за държавния бюджет се отменя планираното в закона за здравното осигуряване вдигане на вноската, обясни Даниела Дариткова.

Въпреки липсващите 400 млн. лева, бюджетът на касата ще осигури повече пари за различни дейности, увери директорът й Пламен Цеков.

„Постарали сме се в бюджета на НЗОК в максимална степен да предвидим разходната част за лекарства и там имаме ръст от 6-7 процента. Като сме се опитали за следващата година почти целият резерв да го предвидим за болнична помощ и ако в първоначалните разчети там е 1.9 на сто увеличение, ние очакваме в края на следващата година той да достигне 8 на сто", каза Цеков.

На тази база са разчетени и средствата за болничната помощ, така че при необходимост да се отделят допълнителни пари за болниците от резерва на Здравната каса.

#ГЕРБ #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Даниела Дариткова #Здравната каса #Пламен Цеков #директор на НЗОК #Българския лекарски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници