ЕС с 10-и пакет санкции срещу Русия за първата година от старта на войната в Украйна

ЕС с 10-и пакет санкции срещу Русия за първата година от старта на войната в Украйна
A A+ A++ A

ЕС планира да наложи нови санкции на Русия по случай първата годишнина от инвазията й в Украйна на 24 февруари миналата година, обяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Тя каза това на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, където пристигна тази сутрин начело на голяма делегация на Европейската комисия.

"До 24 февруари, когато се навършва една година от началото на инвазията, ние сме си поставили за цел да приемем десети пакет санкции", каза Фон дер Лайен. Председателката на Европейската комисия подчерта, че сега "Русия плаща висока цена, защото нашите (наказателни мерки) подкопават нейната икономика, връщайки я с едно поколение назад".

Сред най-тежките санкции, приети от ЕС след началото на войната, е въведеният в началото на декември таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, отбелязва АФП.

"Това вече струва на Русия по около 160 милиона евро на ден", каза Фон дер Лайен.

Украинският президент призова на пресконференцията за още санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

Европейската кампания на санкции срещу Москва "леко се забави", отчете Зеленски и поиска тя да бъде ускорена. Той каза, че е обсъдил въпроса с Фон дер Лайен.

Източник: БТА

#антируски санкции #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »