Монаси предричат трагична съдба на човечеството

Монаси предричат трагична съдба на човечеството
Pixabay
A A+ A++ A

Днес десетки анализатори в интернет дават прогнози за по-нататъшното развитие на руско-турските отношения. А пророците и ясновидците от миналото - засягали ли са тази тема и ако да, какво казват за съдбата на Турция и Константинопол (Истанбул)?

Серафим Саровски

Серафим Саровски (1754-1833), известен с предсказването на Гражданската война в Русия, управлението на болшевиките и падането на съветския режим, предрича падането на Турция пред величието и мощта на Русия и нейното разделяне, по време на което повечето от нейната територия ще остане в Русия. Това пророчество е повторено от монаха Авел (1757-1841), който предсказва смъртта на императорите, предаването на Москва на неверниците и нейното изгаряне, двете световни войни и гражданските борби в Русия. За подобни предсказания, неприятни за руските монарси, той е затварян – ту в крепостта Шлиселбург, ту в Алексевския равелин на Петропавловската крепост, ту в Соловецкия манастир.

Константинопол се споменава и на страниците на неговите книги - без сянка на съмнение Авел твърди, че градът ще се върне на християните. Подобни по смисъл събития са предсказани от йеромонах Агафангел (X век), Козма Етолийски (XVIII век, Атон), старецът Мартин Задека (XVIII век), монах Антоний Шапел (1871).

Ясно е, че християните преживяват с болка превземането на центъра на православието от мюсюлманите и много искат да възстановят предишното статукво. Тук ще добавим към древните пророчества за съдбата на Турция предсказанието на мюсюлмански прорицател, когото никой няма да обвини в симпатии към християните като цяло и Русия в частност.

Паисий Светогорец

Последният сред пророците, предсказал връщането на Константинопол на християните, е гръцкият монах от Атон, старецът Паисий Светогорец (1924-1994), канонизиран през 2015 г. Преди да стане монах, Арсений Езнепидис (такова е светското име на светеца) служи в армията и неговите предсказания са представени по армейски - кратко, ясно, без излишни алегории. В неговото изложение Близкият и Средният изток ще бъдат погълнати от война, в която ще участват Европа, Русия и Китай. В резултат на войната, Константинопол ще бъде даден на Гърция, а Турция я очакват трудни времена: част от населението ще умре, част ще приеме християнството, част ще напусне страната, премествайки се в Месопотамия (днешен Ирак).

През 1991 г. старецът предупреждава за Третата световна война. Той посочва Близкия изток като място за начало на военните действия, където около Ефрат ще се спуснат 200 милиона китайски войници. Те ще превземат Ерусалим безпрепятствено.

На територията на Турция ще се сблъскат войските на Европа и Русия. В тази конфронтация няма победители. Константинопол (Истанбул) ще отиде при гърците - въпреки, че те ще бъдат по-скоро като външни наблюдатели, отколкото участници във военни събития.

Ако Паисий Светогорец не е сгрешил в прогнозите си (той предсказва разпадането на СССР по време на Брежнев), светът скоро ще се сблъска с неочаквани и катастрофални събития и преначертаване на картата на Близкия изток (едва ли всичко ще се ограничи само до Турция).

Монахът Паисий вижда бъдещето на Русия като корабокрушение. "В очите на екипажа и пътниците - безнадеждност и страх. И тогава в средата на морето се появява ездач. Той спасява фрегатата и тя продължава да се движи към целта." Тоест в началото Русия ще бъде изправена пред тежки изпитания. Старецът прогнозира опити за премахване не само на православната вяра, но и на държавата. Въпреки това, преди Второто пришествие, царската власт ще бъде установена отново. Дори и в краткия срок на своето управление "пратеникът" ще направи много.

В мащаба на историята "близкото бъдеще" може да означава както 20 години, така и 200 и повече. Някои пророчества гласят, че мюсюлманите ще царуват в града 600 години. Ако добавим 600 към датата на превземането на Константинопол от турците през 1453 г., получаваме 2053 г.

Старецът Гавриил

Сръбският православен старейшина Гавриил Бошнянски предсказва разделянето на Югославия още през 80-те години. Той също така казва на монахините от манастира Стубал, че ще има война с Косово, че мюсюлманите ще вдигнат оръжие срещу сърбите, ще изрежат кръстове на православните църкви и ще колят християни и че страната ще загуби Санджак и Черна гора.

Старейшината предрича трудни времена за Сърбия, които очакват хората поради упадъка на морала и подкупите. Съдейки по неговите прогнози, проблемите на Сърбия все още не са приключили: враговете ще откъснат Войводина от страната (сега тя е автономна област), а народът ще обеднее до такава степен, че ще идва от градовете в търсене на храна. Хората ще умират бързо, защото питейната вода ще бъде оскъдна. Фабриките и заводите ще спрат. Централизираната власт ще бъде разклатена и всеки град ще има свои собствени ръководители. Белград вече няма да бъде столица на Сърбия.

Възраждането на страната ще започне едва когато в Русия се възстанови автокрацията. Само обединявайки се и възлагайки надеждите си на Бога, православните народи ще могат да победят враговете. Очевидно някакъв вид катаклизъм очаква Албания като източник на вражда: старецът казва, че страната "ще бъде потопена в море", албанците ще се опитат да избягат на кораби, но не всички ще имат късмет – много ще паднат зад борда и ще се удавят. Трудно е да се каже дали монахът е имал предвид природно бедствие или е говорил алегорично, тъй като под "море" в православието се разбират народи. След победата на православието в Сърбия ще се появи нова столица - град Крушевац, а самите сърби, разпръснати по света от войни и беди, ще започнат да се събират в родината си.

Тадей Витовнишки

Покойният духовник на сръбския народ, старецът Тадей Витовнишки, още през 1999 г. предсказва смъртта на президента Милошевич и падането на Косово. Той казва още, че през 21 век САЩ отново ще започнат да преследват сърбите, страната ще страда, но спасението ще дойде неочаквано от Божиите ръце: Америка и целият западен свят ще паднат, американците ще изтеглят войските си от бази в Косово, албанците ще изчезнат от лицето на земята, а Сърбия чака обединение: всички земи, които е загубила в резултат на западното потисничество, ще й се върнат.

Западните страни ще изпаднат в хаос и глад, а германските дипломати ще дойдат при сърбите да молят за храна, защото в Сърбия зърното ще расте, но не и на Запад. Но Русия ще нахрани всички. По това време в Русия ще управлява цар с името Михаил, а в Сърбия, където народът също ще възстанови самодържавието, царят ще се казва Андрей.

Матей Врестенски

Старейшина Матей Врестенски директно посочва, че Третата световна война ще започне от Сърбия. Това ще бъде война на "чудесния нов свят" срещу Русия. Ще отнеме милиони животи, но Русия ще бъде победител. Въпреки факта, че страната няма да окупира чужди държави, тя ще може да възстанови мира, реда и изгубения баланс на земята. Православният светец Козма Етол, живял през 18 век, също твърди, че най-голямата война в света ще започне от Сърбия - в Далмация. Вярно е, че сега тези земи вече не принадлежат на Сърбия, това е територията на Хърватия и Черна гора.

Предшестващи събития

Монах Леонтий Ивановски предупреждава, че първо, преди войната, в Русия "отново ще дойдат комунистите на власт" и преследването на православните ще започне отново. Второ, йерархията на Православната църква открито ще се сговори с католиците и ще започне да раздава православни храмове на еретици. Трето, както предупреждава Паисий Атонски, турците ще започнат да строят язовир в горното течение на Ефрат и да напояват полетата си с вода.

Вече е построена водноелектрическа централа на Ефрат в Турция, започнало е преследването на православните в Украйна, а разколническата украинска църква, отпаднала от Руската православна църква, служи на интересите на Запада и папата, но не и православното население. Оказва се, че за Третата световна всичко е готово?

Източници: Труд, Ретро, Съновник

#монаси #предсказания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »