Циклон връща зимата: Оранжев и жълт код за обилни снеговалежи, вижте къде

Циклон връща зимата: Оранжев и жълт код за обилни снеговалежи, вижте къде
Pixabay
A A+ A++ A

Очертава се една сериозна зимна обстановка в България, прогнозират регионалните модели за края тази седмица.

Според последните анализи на Американския глобален модел GFS, Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) и SPM модела, под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклон, в периода между 26 и 28 януари ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. Това сочат и най-новите данни на глобалния и регионалния модел на Meteo Balkans.

Около обяд в четвъртък от югозапад на северозапад облачността ще се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от сняг. По-значителни ще са те над Рило-Родопската област, където до края на деня ще паднат значителни валежи.

Възможно е усложняване на синоптичната обстановка по проходите.

В ниското също ще се образува снежна покривка, която в Северозападна България на места ще надмине 10-15 см. Очакваната снежна покривка в столицата ще е между 5-10см.

Meteo Balkans апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

От НИМХ пък обявиха оранжев код за снеговалежи утре в областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. За други седем области в Западна България е издаден жълт код. За Кърджали кодът за сняг и дъжд също е жълт, а за Хасково е обявен жълт код за дъжд.

В четвъртък от юг-югозапад ще започнат валежи и до вечерта ще обхванат по-голямата част от страната - в Западна и Централна България ще вали предимно сняг, на изток - дъжд. В Рило-Родопската област ще има значителни количества, ще се натрупва снежна покривка, а в Източните Родопи са възможни поледици. От изток-североизточен вятърът ще започне да се обръща от запад-северозапад, слаб и умерен.

На 26 януари в четири области е обявен оранжев код за валежи от сняг с образуване на снежна покривка до 30-35 cm. По-интензивни ще са снеговалежите след обяд и през нощта срещу петък. Областите, за които е в сила предупреждението за опасно време са Благоевград, Смолян, Пазарджик и Пловдив.

За девет области е в сила жълт код за потенциално опасно време. Ще има интензивни снеговалежи, в южните райони, ще се образува снежна покривка до 10 cm в областите Монтана, Враца, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил. За област Хасково жълтият код е за значителни валежи, предимно от дъжд, които ще продължат и през нощта срещу петък. Очаквани количества - до 30-35 mm. В област Кърджали е обявен жълт код за значителни по количество валежи от дъжд и сняг (сумарно до около 30 mm), в западната част от областта - от сняг и образуване на снежна покривка до 10-15 cm.

В петък ще вали в цялата страна - и дъжд, и сняг, а на места в Източните Родопи и Североизточна България сумарните количества ще са значителни. Остават и условията за поледици. Вятърът ще е до умерен, предимно от северната четвърт.

В събота сняг ще вали на много места в Северна България, в западните райони покрай Дунав - дъжд и сняг, а в Югоизточна България - дъжд. В югозападната част от страната слаб сняг ще превали само в планините; ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът от северозапад ще се усили, предаде НИМХ, цитиран от dariknews.

В неделя в Дунавската равнина ще остане ветровито. Облачността ще е променлива, над Северна България по-често значителна, ще превалява слаб сняг.

#опасно време #оранжев код #жълт код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »