Климатолог: Има опасност от локални наводнения

Климатолог: Има опасност от локални наводнения

Pixabay

A A+ A++ A

През изминалата нощ в паднал толкова дъжд, колкото вали за цял месец. Това заяви в "Събуди се" по Нова тв климатологът Симеон Матев. Той предупреди, че има повишен риск от локални наводнения.

"Валежите започнаха още снощи. За последните около 12 часа. Най-големи валежни количества има в крайните югозападни райони и в централните части на Западна България, като тези количества са в стойности между 30 и 50 литра на квадратен метър, което е приблизително една месечна норма. Тоест за една нощ падна толкова, колкото обикновено вали за цял месец. Благодарение на тези валежи, именно в Западна България до обяд, заради продължаващите валежи, е възможно на места да има повишаване на речните нива, което може да предизвика локални наводнения", посочи Матев.

По думите му почти над цялата страна ще вали. "Но колкото и да има опасност от тези валежи, те по-скоро ще имат полезен ефект върху нас. Защото сушата е доста задълбочена. Сериозни валежи не сме имали. Заради високите температури още от юли месец. Положението със земеделските култури не е добро. Сега тези валежи ще подобрят значително влагозапасите в почвата. Ще позволят на есенициите да се развият и да встъпят в зимен покой с един запас от влага", подчерта той.


#оранжев код #порои #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници