Българските играчки може да поскъпнат заради нови изсквания

Българските играчки може да поскъпнат заради нови изсквания
В момента на пазара работят около 20 български фирми, а делът на българското производство е минимален. Китай държи 80 на сто от световното производство на играчки, а и много европейски фирми са изнесли там заводите си. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българските играчки може да поскъпнат заради нови евроизисквания за безопасността им, предупреди председателят на Управителния съвет на Браншовата асоциация на вносителите и производителите на детски играчки Надя Попова.

Тези дни Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предложи за публично обсъждане промени в Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките, приета през 2010 г., предаде БТА.

По-рано бе приета европейска директива за безопасността на детските играчки, с която се променят граничните стойности на кадмий в тях. Нивото на този метал достига до 90 на сто от общото тегло, отбелязват от министерството на икономиката.

Кадмият е токсичен химичен елемент, койтосе използва все по-често в бои като заместител на оловото, защото е по-евтин. Той прониква в дихателните пътища, кожата и лигавицата. При хроничната интоксикация се натрупва в организма и води до чернодробна или бъбречна недостатъчност. Има научни съобщения за тежки поражения върху костите и интелектуалното развитие на детето, поясняват специалистите.

Попова не се ангажира с колко точно ще поскъпнат българските играчки, но отбеляза, че цените им - както на българските, така и на тези от внос, непрекъснато растат. Една детска прахосмукачка може да струва по-скъпо от истинската, защото пластмасата, от която се произвежда, е специална, а пък системата за контрол е сериозна, уточни Попова.

„Оскъпяването ще се формира от това, че българските производители ще трябва да направят специална заявка за материал по новия стандарт. Това при малките количества, които се поръчват от нашите производители, е голямо затруднение, защото няма кой да им внесе този материал", каза още тя.

В момента на пазара работят около 20 български фирми, а делът на българското производство е минимален. Китай държи 80 на сто от световното производство на играчки, а и много европейски фирми са изнесли там заводите си.

„Българските фирми, които традиционно бяха добри производители на дървени играчки, в годините на кризата загубиха позиции заради Китай. За съжаление даже и традицията се е загубила, няма ги старите майстори, няма ги и машините, хората са започнали да произвеждат мебели", допълни Попова.

От 20-те български фирми в бранша две-три са специализирани в производството на пластмасови играчи и то най-вече по-едрогабаритни, за които транспортът от Китай би ги оскъпил. Произвеждат се също и занимателни игри на български език.

Спадът през последните две години в оборотите на фирмите е около 30 на сто, а много от собствениците на фирми са се отказали от този бизнес, отбеляза Попова.

Все още се е запазил, макар и не много голям, износът на български дървени играчки за Германия.

Играчките не са от приоритетите на българските домакинства, въпреки че се забелязва добра тенденция родителите все по-често да купуват образователни играчки.

„За съжаление парите не стигат за играчки, имали сме трогателен случай - поръчка до Дядо Коледа - кофичка за пясък", спомня си Попова.

#играчки #България #ЕС #Китай #фирми #производство #Европейски съюз #директива #изисквания #кадмий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници