Кристалина Георгиева: Решението в Сирия е политическо, дипломацията умря

Кристалина Георгиева: Решението в Сирия е политическо, дипломацията умря
По думите на Кристалина Георгиева единственият подход за Сирия е политическото решение, затова Съветът за сигурност на ООН следва да намери път към позиция, която да бъде достатъчно обединяваща за страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Събитията около обявеното временно примирие в Сирия показаха, че дипломатическо решение на конфликта няма, заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева.

Според Георгиева надеждата да има спасение за хората, попаднали в конфликта, на основата на дипломатическо споразумение, умря, цитораха я БТА и „Дарик".

По думите на Кристалина Георгиева единственият подход за Сирия е политическото решение, затова Съветът за сигурност на ООН следва да намери път към позиция, която да бъде достатъчно обединяваща за страната.

В противен случай най-вероятно ще продължи не само страданието на хората в Сирия, а и прехвърлянето на конфликта към съседните страни, коментира Георгиева.

В отговор на въпрос дали това означава, че единственото решение остава военното, тя заяви, че се налага намирането на политически изход.

„Отсъствието на доверие между воюващите страни е толкова дълбоко и ситуацията в страната е толкова сложна, че да се надяваме на хуманитарно примирие, не можем", каза еврокомисарят.

Надеждата на местното население за постигане на някакво споразумение сега съвсем изчезна, макар да не беше голяма, отбеляза комисарят по повод проваления опит за временно примирие покрай празника Курбан Байрам.

Според нея военно решение не е реално, тъй като никоя от воюващите страни не е в състояние да получи такова преимущество, че да постигне принудително сядане на масата за преговори на противника.

„Видяхме в този опит за примирие, че сред бунтовниците има голямо разногласие - това са много и най-различни групи, с различни интереси, които много трудно биха могли да стигнат до обща позиция по какъвто и да било въпрос", коментира Георгиева.

Тя добави, че от страна на правителствените сили не е ясно дали навсякъде всички части се подчиняват на единно командване. Това означава непредсказуемост на военните действия, както и че от гледна точка на военна стратегия е трудно да се постигне някакъв резултат, коментира комисарят.

Според нея сирийската армия остава достатъчно силна с тактиката за сражения без прякото участие на жива сила, а чрез обстрел от въздух или от суша. Така армията търпи по-малки загуби, а опозицията не е в състояние да отговори със същата тактика и дава повече жертви, сред които и цивилни, уточни тя.

Георгиева отбеляза, че настъпването на зимата вещае още по-голяма тежест за хората, които и без това са достатъчно измъчени.

Във всички райони на Сирия има хуманитарно присъствие, но по-малко от половината нужди от храна на засегнатите от боевете са покрити, уточни Георгиева.

По нейните думи медицинското обслужване в страната е в трагично състояние, не само за големия брой ранени, нуждаещи се от помощ във военни условия в градска среда - най-тежките възможни, а и за останалото население.

„Сирия имаше традиционно добра здравна система, която в резултат на конфликта колабира", коментира Георгиева, добавяйки, че хората ги чакат много трудни месеци.

Комисарят отбеляза, че броят на бежанците към Турция, Йордания, Ливан и дори Ирак расте, а това са страни с много сложна вътрешна динамика, които получават допълнителен фактор за дестабилизация и така конфликтът би могъл да се превърне от сирийска гражданска война в регионален.

„В последните дни имаме тревожни сигнали след атентата в Ливан, като сирийски бежанци, пристигнали на ливанска територия, започнаха да се връщат в Сирия. Това движение на хора намалява възможността да им бъде оказана помощ", поясни Георгиева.

„При отсъствието на политическо решение трябва да продължим да помагаме на хората в Сирия и на нейните съседи", добави тя.

Според еврокомисарят европейската позиция трябва първо да направи всичко възможно в помощ на засегнатото население в Сирия. С общо 250 млн. евро помощ ЕС е най-големият хуманитарен донор, това е 47% от помощта за страната, според статистиката на ООН.

„Полагаме много големи усилия тази помощ поравно да достига хората в териториите под контрола на правителството, както и до онези, заселени по местата под контрола на опозицията", заяви Георгиева.

„Колкото повече правим във вътрешността на Сирия, толкова по-малко хора ще пресичат границите на страната. Увеличаваме помощта си и за бежанците в съседните страни - това е правилно от морална гледна точка, като същевременно намалява рискът потокът да се прехвърли към ЕС", посочи еврокомисарят.

Тя изрази мнение, че ЕС трябва да има готовност за повече бежанци на своя територия и държавите от ЕС да могат да се справят с този товар заедно.

„Засега това не е голям проблем за Европа, повечето от хората в бежанските лагери имат семейства и искат да се върнат вкъщи", уточни Георгиева.

Както за ЕС, така и за България, засега проблемът не е сериозен, не става дума за поток от десетки хиляди хора, както беше преди година с избягалите от Либия, посочи Георгиева.

Според нея, колкото по-дълго няма политическо решение в Сирия, толкова повече сирийците, напуснали родината си, ще започнат да мислят за бъдещето си.

Засега те нямат намерение трайно да се устройват в Европа, „но трябва да се приготвим, в случай че повече сирийци пожелаят да останат в ЕС. Колкото по-дълго време няма решение на конфликта, толкова повече броят на тези хора ще расте", допълни Георгиева.

Тя уточни, че в ЕС са били обсъдени различните варианти на развитие на конфликта, включително при използването на химическо оръжие от страна на армията на Башар Асад.

Изводът е, че каквото и да бъде развитието, хуманитарните нужди ще останат много високи, дори при постигането на политически изход.

Бързото отстраняване на хуманитарните последици е невъзможно, а влошаването на ситуацията в региона вероятно ще даде силен сигнал за постигането на политическо решение, коментира Георгиева. Според нея случилото се в последните дни също може да бъде такъв сигнал.

„Да се надяваме, че вече е достатъчно сложно, за да се отлага търсенето на обединително решение. Оставам с надеждата, че то ще се намери, както стана в Йемен. По хуманитарен път можем да намалим страданията, но само по политически път те могат да бъдат спрени", заяви Кристалина Георгиева.

„За България е важно да сме готови, нямаме опит в това направление. Винаги е по-добре човек да бъде готов за проблем, който не се случва, отколкото да се окаже изненадан, ако проблемът настъпи", коментира още тя.

„Съседи сме с Турция, работи се за ограничаване на случаите за незаконно преминаване на общата ни граница, но е добре да усилим готовността си, макар това да не е големият проблем днес", отбеляза еврокомисарят.

#еврокомисар по международното сътрудничество #хуманитарната помощ и действията при кризи #ЕС #Европейски съюз #Кристалина Георгиева #Сирия #конфликт #Башар ал-Асад #президент на Сирия #бежанци #България #хуманитарна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници