Какви данъчни облекчения ползваме при подаване на годишна декларация в НАП?

Какви данъчни облекчения ползваме при подаване на годишна декларация в НАП?
A A+ A++ A

"Данъчната кампания стартира преди два дни и вече има над 3000 подадени декларации, от които повече от половината са подадени по електронен път. Данъчната кампания тази година ще продължи до 2 май, тъй като 30 април е почивен ден“.

Това каза в интервю за БНР Антония Иванова, директор на Дирекция “Комуникации“ и говорител на НАП.

Физическите лица има възможност да подават своите декларации за облагаемите доходи, които са получили през изминалата 2022 г. от хонорари, граждански договори и извънтрудови доходи или ако желаят да се възползват от данъчните облекчения, които са предвидени в Закона, за да намалят своята данъчна основа.

"Всеки един от гражданите може да получи във всеки офис на НАП персонален идентификационен код и с него да проверява своята данъчно- осигурителна сметка онлайн за непогасени задължения. Защото няма да може да се възползва от данъчните облекчения“, посочва тя.

Данъчни облекчения

Антония Иванова припомня, че родителите на деца и на деца с увреждания са се възползвали от данъчни облекчения чрез работодателя си по основно трудово правоотношение и са подали необходимите декларации до 31 декември 2002 г., то работодателят може да им възстанови до края на януари 2023 г. удържания в повече данък за 2022 г.

Размерът на сумата за получаване е въз основа на облагаемите доходи на родителите през 2022 г.. Те ще получат съответно до 600 лв. за едно дете, до 1200 лв. за две и до 1800 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за 2023 г. на годишната данъчна основа е в размер на 12 000 лв., като сумата за получаване е до 1200 лв. Родителите на деца с 50 и с над 50% увреждания имат право да ползват и двете данъчни облекчения

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция.

#данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници