От следващата година: "Лукойл Нефтохим" ще плаща всички данъци у нас

От следващата година: "Лукойл Нефтохим" ще плаща всички данъци у нас
A A+ A++ A

От 2023 г. бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" спира да изнася печалбата си и прехвърля всички свои приходи у нас, върху които ще плаща данък. Така ако тази година се очакват само 100 млн. лв. постъпления в хазната от облагане на печалбата, то догодина те ще достигнат 700 млн. лв.

Това обяви днес вицепремирът по икономическите въпроси в служебния кабинет Христо Алексиев на специален брифинг в Министерски съвет.

Промяната е била договорена днес от вицепремиера Алексиев, министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова на среща с ръководството на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас". От страна на "Лукойл" предварително бе обявено, че ще присъстват Илшат Шарафутдинов, Андрей Матюхов и Александър Величков.

"Това е много сериозен успех. Договорихме от 1 януари 2023 г. те да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България - производство, приходи, данъци, а не както беше досега да прехвърлят печалбата си към дружествата си в Нидерландия и Швейцария", уточни Алексиев. "Смятаме това за справедливо спрямо България и всички 1300 души, които работят за компанията", допълни той.

Предстои руската компания да формализира това свое решение. "Лукойл" отнесе много критики, че години наред декларираше загуба и не плащаше никакви данъци у нас. Критиките се засилиха тази година, когато българското правителство успя да издейства изключение за вноса на евтиния руския нефт от ембаргото на ЕС, но горивото, получено в бургарската рафинерия остана на високи цени, а тя продължи да изнася по-голямата част от печалбата си в чужбина, работейки на ишлеме.

"По разчети на база разликата в цените на суровия петрол сорт Уралс и този на европейските борси сорт Брент за тази година се очаква приходи от печалба за бюджета от 100 млн. лв., но догодина при промяната на икономическата схема - 700 млн. лв. Тези средства ще ги използваме за по-таргетирано компенсиране на разходите на най-уязвимата част от населението", посочи Алексиев.

Той призна, че отстъпката от 25 ст. на литър гориво за всички граждани не е било най-доброто решение за подпомагане, защото на практика е задълбочило неравенството в обществото.


#"Лукойл Нефтохим"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"