ОССЕ: Демократична Украйна направи крачка назад

ОССЕ: Демократична Украйна направи крачка назад
Юлия Тимошенко, която е лидер на „Оранжевата революция", пропусна вота заради седемгодишната си присъда, дадена й през изминалия октомври по обвинения в злоупотреба с власт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Наблюдателите на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) в Украйна съобщиха, че демокрацията в страната се е върнала крачка назад след парламентарните избори, на които не присъства вкараният в затвора опозиционен лидер Юлия Тимошенко.

„Предвид злоупотребите с власт и прекомерната роля на парите в тези избори, демократичният напредък на Украйна, изглежда, е поел в обратна посока", обяви специалният координатор на ОССЕ Валбурга Хабсбург, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Човек не би трябвало да посещава затвора, за да разговаря с водещите политически фигури в страната", коментира още Хабсбург.

Управляващата „Партия на регионите" на президента Виктор Янукович засега води с 35% от бюлетините срещу 22% за съюза на Тимошенко. Резултатите обаче са частични и са основани на едва половината от избирателните райони.

Юлия Тимошенко, която е лидер на „Оранжевата революция", пропусна вота заради седемгодишната си присъда, дадена й през изминалия октомври по обвинения в злоупотреба с власт.

И Тимошенко, и западните правителства обаче считат стореното за политическа вендета.

#Виктор Янукович #„Партия на регионите" #злоупотреба #Юлия Тимошенко #президент на Украйна #демокрация #ОССЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници