След обиски: Хората на Кьовеши задържаха двама българи за злоупотреба с европроекти по НКЖИ

След обиски: Хората на Кьовеши задържаха двама българи за злоупотреба с европроекти по НКЖИ

Pixabay

A A+ A++ A

Европрокуратурата извърши множество претърсвания в рамките на разследване на два проекта на стойност над 241 млн. евро. Те са финансирани от ЕС и са за модернизация на железопътни участъци. Бенефициент по тях е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие, предаде НОВА.

При обиските, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица. Освен това, ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Снимка: НОВА


Първият проект е за участъка между градовете Костенец и Септември, част от жп линията София-Пловдив. Той е финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда и е на стойност над 130 млн. евро.

Другият проект е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово. Той е част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Финансиран е от Кохезионния фонд в размер на над 111 млн. евро.

Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Разследването разкри факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 5 млн. лв. от криминално проявени лица.

Над 100 полицаи и агенти от ГДНП и ДАНС участваха в обиските, извършени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния.


#европроекти #евросредства #злоупотреба #Европрокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино