Политолог: Вече сме в предизборна кампания

Политолог: Вече сме в предизборна кампания
A A+ A++ A

Само 63 гласа одобрение получи декларацията, предложена от „Продължаваме промяната”. „Напълно очаквано бе, че декларацията няма да бъде приета, ние сме в предизборна кампания. Различните формации в парламента показват, че се готвят за избори. Тази година предстоят и много важни местни избори”.

Това каза доц. Милен Любенов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

През 1997 г. е имало смисъл от подобна декларация, защото тогава контекстът бе различен, каза той.

„Мисля, че партиите са решили, че отиваме на нови избори. Повече от 3 месеца можеше да се приемат законите по Плана за възстановяване, ограничение на правомощията на главния прокурор – ние не видяхме тези стъпки. С третия мандат това е последната възможност. След тези избори бе ясно, че ситуацията ще бъде паритетна”, обясни политологът.

„Основният проблем е в подхода, в правенето на политика, а не в приоритетите. Един приоритет трябва да се реализира политически. Резултатът го виждаме от отношението на нашите партньори, включително и по темата „Шенген”. Имаше две основни разлики между ГЕРБ и ПП – едните извадиха кандидат за премиер в последния момент, предложиха изцяло експертен кабинет”, каза преподавателят в СУ „Кл. Охридски”.

Относно възможността за съставяне на редовен кабинет, той каза: „Скептичен съм, че може да се стигне до състав на правителство с третия мандат. Трудно ще се обяви подходящ. Не видяхме в тези два месеца сближаване в политическите партии. Има скрит дневен ред”, каза Любенов.

Виждаме през годините колко пъти се смени лицето на политическата класа. Вярно е, че има криза – институционална, тя се наблюдава в почти всички европейски демокрации, обобщи ситуацията Милен Любенов.


#предизборна кампания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници