Обрат в скандала със Столична община: Дължимата лихва била 6 млн. лв

Обрат в скандала със Столична община: Дължимата лихва била 6 млн. лв
Собственикът на „Карат С" Миролюб Столарски. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Дължимата от Столична община лихва към „Карат С" всъщност е около 6 млн. лева, заяви собственикът на транспортната фирма Миролюб Столарски, с което внесе нов обрат по скандала със сделка за милиони.

Миналата седмица стана ясно, че Столична община вместо да плати лихва от 600 000 лв на транспортна фирма, е била на път да даде 3.2 млн. лева за предсрочно прекратяване на договора с частника за превоз на пътници по 16 автобусни линии на градския транспорт.

Скандалът доведе до спиране на решението на Столичния общински съвет (СОС) за изплащане на сумата и нова кметска проверка по случая.

В понеделник собственикът на „Карат С" обаче заяви пред Би Ти Ви, че всъщност лихвата не е по-малка, а двойно по-голяма от първоначално гласуваната в СОС от 3 млн. лева.

„Тази лихва не е от 1 януари 2012 г. (както се изчислява в скандалния доклад в СОС – бел. ред.), а е от 2008 г. Ние не бяхме съгласни с тази лихва, защото действителната е по-голяма – 6 млн. лева по наши сметки”, каза Миролюб Столарски.

„Причината е, че през целия период ни е плащано максимум 80% от цената, която ни се дължи. Да не говорим, че има едни 1.5 млн. лева, които не се коментират, но те са за обезщетения на работниците. Сега трябва да освободим 210 служители”, добави той.

Столарски коментира и нападките, че е неофициален спонсор на ГЕРБ и съветник на парламентарната им група и затова е можело да бъде умишлено облагодетелстван чрез по-големи от реалните лихви.

„Като председател на браншова организация (Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) – бел. р.) бях в комисията по транспорт, но си подадох оставката. Аз не мога да разбера... преди години обвиняваха фирмата ми, че е на СДС, на БСП, тъй като е създадена през 1990 г. – т.е. изглежда, че е на всяко правителство”,  каза той.

Общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов определи думите на Столарски като „отклоняване на вниманието чрез имитиране на спор между частник и общината”.

Според него цялата ситуация с договора и лихвата за „Карат С” е „груб опит за присвояване на огромна сума пари”.

„Това си е престъпление по Наказателния кодекс и не е работа на кмета да се прави на разследващ. Обстоятелството, че отказва да сезира прокуратурата я прави съпричастна към далаверата. Тя е била разкрита и Фандъкова се уплаши, тъй като тя е отговорна – основно задължение на градоначалника е да се грижи за нашите финанси”, заяви Атанасов.

Той обвини кмета Йорданка Фандъкова, че нарочно е „избягала” от заседанието на Общинския съвет, когато се е гледал въпросът с „Карат С”.

На срещата станало ясно, че 13 млн. лева (10 млн. главница и над 3 млн. лихва) са прекалено много по този договор.

Според Малина Едрева, председател на групата на общинските съветници от ГЕРБ, има умишлено подвеждане на кмета и съвета, а именно Фандъкова е хванала грешката навреме и е разпоредила проверка.

„Тези, които днес критикуват политиката на кмета на София Йорданка Фандъкова и на Столична община, бяха основните лица и партии, които разграбиха София", коментира в неделя и вицепремиерът Цветан Цветанов.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска от кмета на София информация по случая с „Карат С".

„Информирала съм го за всичко, което сме направили, а именно, че грешката беше установена след проверка по моя заповед. Одитът също е пропуснал грешката", заяви тогава Фандъкова.

#Столична община #Миролюб Столарски #Столичния общински съвет #СОС #ГЕРБ #Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт #БАСАТ #СДС #БСП #Атанас Атанасов #ДСБ #Йорданка Фандъкова #кмет на София #Малина Едрева #София #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници