Руски политик сезира прокуратурата, задето Путин използвал думата "война"

Руски политик сезира прокуратурата, задето Путин използвал думата "война"
Стоп кадър/1tv.ru
A A+ A++ A

Руски политик от Санкт Петербург поиска от прокуратурата да разследва руския президент Владимир Путин за това, че е използвал думата "война", за да опише конфликта в Украйна, обвинявайки ръководителя на Кремъл, че е нарушил собствения си закон, предаде Ройтерс.

Путин от месеци нарича руското нахлуване в Украйна "специална военна операция". Той подписа през март тази година закони, които предвиждат големи глоби и затвор за дискредитиране или умишленото разпространяване на невярна информация за въоръжените сили, което излага на риск от съдебно преследване хора, наричащи войната с истинското ѝ име. Путин обаче се отклони от обичайния си език, казвайки пред журналисти: "Нашата цел не е да въртим колелото на военния конфликт, а тъкмо напротив, да сложим край на тази война“.

Макар да смята, че правното действие, което е предприел, може да не доведе до нищо, Никита Юферев, опозиционен член на градския съвет в родния на Путин Санкт Петербург, все пак е сторил това, за да разобличи "фалша" на системата. "За мен е важно да направя това, за да привлека вниманието към противоречието и несправедливостта на тези закони, които той (Путин) приема и подписва, но с които самият той не се съобразява", каза Юферев за Ройтерс.

"Мисля, че колкото повече говорим за това, толкова повече хора ще се усъмнят в неговата честност, непогрешимост и толкова по-малка ще бъде подкрепата за него". В отворено писмо Юферев иска от главния прокурор и вътрешен министър да държат Путин отговорен по закона за разпространение на фалшиви новини за действията на руската армия. Юферев, поискал Ройтерс да не разкрива местоположението му, каза, че критици на Путин, които публично нарекоха войната с истинското ѝ име, са понесли сурови наказания.

Източник: БТА

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници