ISW: "Ястребите" в Кремъл вече вдигнаха мерника на Путин

ISW: "Ястребите" в Кремъл вече вдигнаха мерника на Путин
Фейсбук/Владимир Путин
A A+ A++ A

Изтеглянето на окупационните войски от Херсон предизвиква разкол между руския президент Владимир Путин и фракцията на "ястребите" в Кремъл.

Според новия доклад на Института за изследване на войната (ISW) за Путин е все по-трудно да успокои част от силно идеологизирания провоенен електорат поради неспособността на въоръжените му сили да постигнат максималистичните му цели за сваляне на украинското правителство и завладяване на цяла Украйна.

Крайнодесни пропагандисти като Владимир Соловьов все по-често изискват от Кремъл и висшето военно командване да изпълнят всичките си обещания за унищожаване на Украйна.

Загубата на Херсон е ново поражение за Путин в очите на неговите поддръжници след бомбардировката на Керченския мост.

Анализаторите наричат вълната от критики срещу Путин "почти безпрецедентна". Вероятно с това е свързана засилената цензура в телевизията, като много пропагандисти пропускат или омаловажават последиците от оттеглянето.

В същото време разгромът на редовните войски и Путин в Херсон допълнително засилва влиянието на вагнеровците и техния водач Пригожин.

Още на 7 ноември - няколко дни преди обявеното изтегляне на войските от Херсон - пропагандаторите на Путин започнаха да подготвят руснаците за поражение. На руските медии бе спусната опорна точка да наричат направлението към Херсон "най-трудното", тъй като там Украйна и НАТО били хвърлили всичките си сили и затова там можело да се стигне до "огромно кръвопролитие".

Херсон и десният бряг на Херсонска област бяха освободени на 11 ноември. Така Русия загуби единствения областен център, който успя да завладее след началото на пълномащабната война на 24 февруари.

Експертите от ISW смятат, че при всички случаи доверието към Путин е било изложено на риск, пише Оффнюз.бг.

#Владимир Путин #Ястребите на Кремъл #ISW

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"