Опозицията в Македония въстана срещу премиера Груевски

Опозицията в Македония въстана срещу премиера Груевски
В края на протестния митинг на трибуната застанаха един до друг най-големите политически противници от 1990 г. до днес в Македония Бранко Цървенковски и Любчо Георгиевски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хиляди македонци поискаха да се сложи край на „безумното управление“ на премиера Никола Груевски на централния площад в Скопие в неделя вечерта.

Лидерът на обединената опозиция Бранко Цървенковски призова министър-председателя на Македония да свика предсрочни парламентарни избори заедно с изборите за местна власт през март 2013 г., предаде БГНЕС.

Опозицията настоява и за референдум за евентуалното споразумение с Гърция по отношение на спора за името на страната.

Пред множеството Бранко Цървенковски обяви категоричното си убеждение, че идва краят на едноличния режим на Никола Груевски.

„През последните 20 години съм минал през всякакви неща - победи и поражения, радости и мъки, но никога както днес не съм имал такава воля и убеждение за победа“, каза още опозиционният лидер.

Пред участниците в националния протест, организиран от „Съюзът за бъдещето“, говориха още и лидерът на Либералнодемократическата партия Андрей Жереновски, както и различни кандидати за кметските места.

Всички те се обявиха за спиране на „чалга архитектурата“, която тотално е обезличила тяхната столица. Те обещаха и да потърсят сметка за начина, по който са изразходвани над половин милиард евро за строителството на паметниците.

Става дума за проекта „Скопие 2014“, който цели да затвърди идеята, че македонците са наследници на Александър Македонски. Той е част от концепцията за антиквизация, която търси националната идентичност на Македония в историята. В рамките на проекта са похарчени огромни суми пари за строителството на паметници на антични герои на фона на рекордната безработица в страната от над 20%.

На демонстрацията в неделя всички опозиционни лидери говориха за тоталния контрол над медиите, за пълната изолация на страната, за липсата на всякаква перспектива за младежта.

Според тях никога през последните две десетилетия междуетническите отношения не са били толкова обтегнати и поставени пред риск.

Според Яни Макрадули, кандидат за кмет на обединената опозиция за град Скопие, днес македонците живеят на лизинг и умират на вноски.

„Ако Александър Македонски можеше да говори днес, щеше да каже: Скъпи приятели, никога през славния си живот не съм преживявал това, което ми причинихте днес. За първи път съм обкръжен от толкова хора от всички страни“, каза Бранко Цървенковски на площада, където Никола Груевски постави огромния паметник на Александър Македонски.

Цървенковски обеща след спечелването на изборите да пита народа какво да се прави с тези паметници от проекта „Скопие 2014“.

„Едно е сигурно - ние ще спрем строителството на паметниците и ще насочим инвестициите към образованието, здравеопазването и инфраструктурата, каза още той и призова всички и десни и леви да се обединят, за да спасят страната“, обеща опозиционерът.

„Целият свят ни се смее. Вижте какво пише чуждиятт печат за нас. Всички те описват Скопие като най-големия „Дисниленд“ в света. Ние сме единствената държава, където за три върби платихме над 250 000 евро. Всяка една от тях Никола Груевски кръсти лично Вяра, Надежда и Любов. Както знаете, навсякъде по света надеждата умира последна, а тук тя изсъхна първа“, каза пред скандиращите македонци Андрей Жереновски.

В края на протестния митинг на трибуната застанаха един до друг най-големите политически противници от 1990 г. до днес в Македония Бранко Цървенковски и Любчо Георгиевски. С високо вдигнати юмруци те обещаха победа и сваляне на диктаторския режим на Никола Груевски.

Рядко след обявяването на независимостта на Република Македония преди 22 години централният площад в Скопие е събирал толкова много хора на едно място от различни политически цветове и етническа принадлежност, отбелязва БГНЕС.

#Александър Македонски #Бранко Цървенковски #премиер на Македония #Никола Груевски #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници