ПП зове за обща програмна декларация, не мине ли през НС – връщат мандата

ПП зове за обща програмна декларация, не мине ли през НС – връщат мандата
A A+ A++ A

"Продължаваме Промяната" предлага на парламентарните групи да се обединят по приоритети в програмна декларация, която да се гласува в началото на януари в пленарната зала - това каза на брифинг в парламента Николай Денков, номиниран за министър-председател от ПП.

Той посочи, че програмната декларация се очаква да съдържа преамбюл, в който се обяснява избраният подход, конкретни национални цели, към които да бъде приложен списък с конкретни законопроекти, които Народното събрание да разгледа през 2023 г.

Николай Денков каза още, че днес е изпратил писма до всички парламентарни групи, с които ги е помолил да изпратят предложения, които смятат за важни - да бъдат включени в програмата на Народното събрание за следващата календарна година.

Срокът за получаване на тези предложения е четвъртък вечерта, уточни Денков. По думите му в петък постъпилите предложения ще бъдат обобщени. В петък следобед от 14:00 часа сме поканили всички парламентарни групи за обсъждане на този списък. "Идеята е да видим заедно къде би могло да има общо сечение на приоритети", обясни Денков. Той посочи, че след Нова година в първия работен ден канят отново парламентарните групи, дали своите предложения, за да бъдат оформени национални приоритетни задачи в програмна декларация:

"Общо сечение", както казваме, на приоритети, които трябва да бъдат свързани с конкретни задачи, конкретни законопроекти, които искаме да бъдат гласувани и приети. След изчистване на този списък, което трябва да стане в петък, да използваме почивните дни между Коледа Нова година, за да заложим тези приоритети и задачи в график, който да е интензивен и реалистичен".

Така че, поемайки отговорността през 2023-та за един кабинет, и (с) Народното събрание да работят в синхрон, допълни Денков.

"След това на 3 януари първият работен ден каним отново всички парламентарни групи, заинтересовани от процеса, да изчистим крайния текст на тези приоритети и задачи, да го оформим като програмна декларация с очакванията на 5 януари тя да бъде включена за гласуване в пленарна зала".

Очакванията са в първите дни след 3 януари тази програмна декларация да бъде включена за гласуване в пленарна зала.

"В зависимост от резултатите от това гласуване, ще последват и следващите стъпки. Ако тя не получи подкрепа, това означава, че ние ще върнем мандата неизпълнен. Ако програмната декларация получи подкрепа, тогава стои въпросът как би трябвало да изглежда кабинет, състав, който би могъл да го изпълни със съдържание", каза още Денков.

#ПП #Николай Денков #проф. Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници