Президентът връчва втората папка след Нова година ОБЗОР

Президентът връчва втората папка след Нова година ОБЗОР
A A+ A++ A

Последна за годината работна седмица на 48-ото Народно събрание. Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи втората папка на „Продължаваме Промяната” в началото на следващата година. Това означава, че започват да текат последните дни за намиране на подкрепа в пленарната зала. На този фон пред депутатите има няколко неотложни задачи и само няколко дни за изпълнение. Утре парламентът се събира на извънредно заседание заради ембаргото на руския петрол, а още в сряда народните представители се захващат държавния бюджет.

В седмицата преди Народното събрание да излезе в кратка ваканция продължават политическите совалки и търсенето на варианти за правителство. Вчера президентът реши да даде време и на „Продължаваме Промяната” да намери възможна формула, която да предложи за редовно правителство. ПП направи заявки, че ще продължи разговорите с другите в парламента и че въпреки малкия шанс ще има състав на кабинет, предложен от акад. Николай Денков.

Вече е ясно вторият опит за съставяне на кабинет ще бъде направен след Нова година. Този ход на президента Румен Радев получи одобрението на „Продължаваме Промяната”, които обещаха да използват даденото време по най-добрия начин. „Ще хвърлим всички усилия да успеем да предложим правителство, което да е толкова добро, че да не може да бъде отхвърлено в зала”, обеща Искрен Митев. Засега са готови да предложат кабинет на малцинството заедно с „Демократична България”, за който обаче ще трябва подкрепа и от другите партии.

Не е изключено обаче за финансов министър да бъде предложен отново Асен Василев, а Божидар Божанов от ДБ отново да бъде номиниран за министър на електронното управление. От ПП не търсят и конкретно подкрепа за кабинета им, а по скоро за политиките, които предлагат, обясни още Митев. Според конституционалисти ПП ще получат мандата веднага след Нова година. Наталия Киселова смята, че е напълно възможно в седмицата между 3-ти и 7-ми януари проучвателният мандат да бъде връчен.

Но ако акад. Николай Денков не изпълни мандата или не получи подкрепа в зала, часовникът на процедурата отново ще бъде пуснат. „Президентът ще има 7 дни да определи на коя политическа партия да даде третия мандат”, обясни доц. Киселова. Тогава обаче папката ще получи председателят на групата и след това ще трябва да бъде предложен кандидат за премиер. За тази стъпка от процедурата няма срок, но се приема, че това трябва да стане до 7 дни, за да е равностойно.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници