Говорителката на МВР – Варна, Калинка Пенчева била защитена от уволнение

Говорителката на МВР – Варна, Калинка Пенчева била защитена от уволнение
Цветан Цветанов поздравява Калина Пенчева при откриването на клуба на ГЕРБ във Варна на 26 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Говорителката на МВР – Варна, Калинка Пенчева е защитена от уволнение като майка на дете до 6-годишна възраст.

Комисията, която проверява поведението й във връзка с квалификацията „селски глупак“, отправена по адрес на автора на снимката на заспали полицаи в патрулна кола във Варна Боян Максимов, препоръчва на вътрешния министър Цветан Цветанов да я уволни.

Заради законовата й защита за отстраняването на Калинка Пенчева е необходимо съгласието на Главната инспекция по труда, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От Вътрешното министерство напомнят, че дисциплинарно производство срещу Калинка Пенчева беше образувано със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Веднага след скандала и недоволството в социалните мрежи премиерът Бойко Борисов нареди на ръководството на МВР да уволни говорителката, вътрешният министър обаче ревизира уволнението и обяви, че се извършва дисциплинарна проверка по случая.

В назначения дисциплинарно разследващ орган влизат служители от отдел „Дисциплина и дисциплинарна практика“, на дирекция „Човешки ресурси“ и дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността“.

Комисията е излязла със становище за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ и прекратяване на служебното правоотношение. Мотивите за предложението са, че служителката е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР.

Цветан Цветанов е приел становището на дисциплинарно разследващия орган, запознал се е с обясненията и възраженията на служителката, се посочва в съобщението.

В него се отбелязва, че според закона за МВР Калинка Пенчева се ползва от специалната закрила по Кодекса на труда, тъй като е майка на дете до 6-годишна възраст. Уволнението може да стане само след разрешение от Главната инспекция по труда.

„В тази връзка до Дирекция „Инспекция по труда“ към Министерството на труда и социалната политика са изпратени заверени копия от материалите, събрани от проведеното дисциплинарното производство. След като вземе предвид становището на инспекцията, министърът ще се произнесе окончателно“, допълват от МВР.

#Калинка Пенчева #МВР #Варна #селски глупак #Боян Максимов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници