Кисинджър: Мечтите за разпокъсване на Русия може да отприщят ядрен хаос

Кисинджър: Мечтите за разпокъсване на Русия може да отприщят ядрен хаос
Стоп кадър/1tv.ru
A A+ A++ A

Наближава времето да се договаря мир в Украйна, за да се намали рискът от още една разрушителна световна война, но мечтите за разпокъсване на Русия може да отприщят ядрен хаос, каза патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Наближава времето да се надгради върху стратегическите промени и интегрирането им в нова структура, насочена към постигане на мир чрез преговори", пише Кисинджър в списание "Спектейтър". "Един мирен процес трябва да свърже Украйна с НАТО по категоричен начин. Алтернативата за неутралитет вече няма да има смисъл", казва Кисинджър в статия, озаглавена "Как да избегнем нова световна война".

Той отбелязва, че през май е предложил прекратяване на огъня, при което руските сили да се изтеглят на позициите от преди началото на инвазията, а съдбата на Крим да бъде обект на преговори.

"Разпокъсването на Русия или унищожаването на способността ѝ да води стратегическа политика, може да превърне територията ѝ, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум", пише Кисинджър. "Нейните съперничещи си общности може да решат да уредят споровете си със сила. Други страни може да се опитат да разширят претенциите си със сила. Всички тези опасности ще бъдат усложнени от наличието на хиляди ядрени оръжия, които правят Русия една от двете най-големи ядрени държави в света", допълва Кисинджър.

Хенри Кисинджър, който е архитект на "политиката на разведряване" със Съветския съюз по времето на Студената война в качеството си на държавен секретар на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, неведнъж се е срещал с Владимир Путин, откакто той стана президент на Русия през 2000 година, припомнят информационните агенции.

Засега не се очертава изход от конфликта, а Русия в момента контролира близо една пета от територията на Украйна, посочва Ройтерс.

Кремъл казва, че Киев трябва да признае анексирането от Москва на четири частично контролирани от нея южни и източни украински области. Украйна настоява всички руски войски да напуснат нейната територия, включително полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г. Украйна подаде молба за приемане в НАТО, след като през септември Москва обяви анексирането на тези райони.


#Хенри Кисинджър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай