На 100 г. издъхна американският топ дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър

На 100 г. издъхна американският топ дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър

Стоп кадър

A A+ A++ A

Един от топдипломатите не само в американската, но и в световната история Хенри Кисинджър е починал на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той е и Нобелов лауреат.

Дори и навършил един век, доктор Кисинджър все още бе действен, като посещаваше събития в Белия дом. Освен това издаде книга и е свидетелства пред американския Сенат за ядрената заплаха, идваща от Северна Корея. През юли тази година бившият държавен секретар на САЩ осъществи изненадващо посещение в Китай, за да се срещне с местния лидер Си Цзинпин.

През 70-те години на миналия век той имаше пръст в много от епохално променящите се глобални събития на десетилетието, докато беше държавен секретар при президента на САЩ републиканец Ричард Никсън. Усилията на родения в Германия еврейски бежанец доведоха до дипломатическо отваряне на Китай, забележителни американско-съветски преговори за контрол на оръжията, разширени връзки между Израел и арабските му съседи и Парижкото мирно споразумение със Северен Виетнам.

Управлението на Кисинджър като главен архитект на външната политика на САЩ отслабва с оставката на Никсън през 1974 г. Въпреки това той продължава да бъде дипломатическа сила при президента Джералд Форд и да предлага силни мнения през остатъка от живота си.

#Хенри Кисинджър #почина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници