Гаджето на Ева Кайли я предаде, призна за мръсните пари от Катар

Гаджето на Ева Кайли я предаде, призна за мръсните пари от Катар
A A+ A++ A

Красивият и обигран италианец Франческо Джорджи - интимен партньор на арестуваната бивша зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли - признал пред следователите, че е приемал "мръсни пари", писа днес италианският вестник "Република".

Красивата 44-годишна гъркиня, която е бивша журлналистка, в момента е в ареста заради разследването за лобизъм и корупция в полза на Катар. Полицията вече откри и иззе над 1,5 милиона евро в брой, дадени като подкуп. Част от пачките, открити в дома на Кайли и в куфар на баща й, са били изтеглени от банка в Белгия.

Скандалът с предполагаемото влияние на Катар върху политическите решения в Европейския парламент продължава да се разраства.

Джорджи признал, че е бил част от организация, използвана от Мароко и Катар за намеса и влияние върху европейските институции. Задачата му била да управлява подкупите. Според вестника Джорджи също така е посочил, че подозира Андреа Коцолино (италианец) и Марк Тарабела (белгиец), и двамата членове на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, че са приели пари чрез бившия италиански евродепутат Антонио Панцери.

Твърди се, че също и Мароко е замесено в предполагаемата афера с подкуп чрез външната си информационна служба Dged. Документите, с които вестникът се е запознал, показват, че Панцери, Коцолино и Джорджи са поддържали контакти с Dged и Абдерахим Атмун, посланик на Мароко в Полша.

В центъра на разследването на белгийската съдебна система е мрежата на Панцери. Дълги години той е член на социалдемократическата партия (Partito Democratico), която понастоящем е най-силната опозиционна партия в Италия. През 2017 г. преминава към партията на бившия италиански комунистически лидер и бивш премиер Масимо Д'Алема, но остава в Европейския парламент в Групата на социалистите.

Прокуратурата в Брюксел е сигурна, че Панцери е дърпал конците, когато е ставало въпрос за оказване на влияние върху политическите и икономическите решения на Европарламента в полза на държави като Катар или Мароко. В центъра е неправителствената организация "Борба с безнаказаността", която Панцери основава след напускането на Европейския парламент през 2019 г.

Твърди се, че е разпределил парите от Катар, за да повлияе на парламентарните решения в полза на емирството. Панцери е в ареста в очакване на съдебен процес, а съпругата и дъщеря му също са арестувани. Лука Визентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, който похвали реформите на пазара на труда в Катар като "история на успеха" и който също е замесен в случая, бе освободен в неделя с лека мярка за неотклонение. В интервю на 25 октомври той похвали Катар като страна, ориентирана към реформи.

#Ева Кайли #Катар #корупционен скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай