Комисията по отбрана одобри законопроекта за военна помощ за Украйна

Комисията по отбрана одобри законопроекта за военна помощ за Украйна
A A+ A++ A

За по-малко от 8 минути Комисията по отбрана гласува на второ четене Законопроекта за ратификация на Споразумението между България и Украйна за предоставяне на военна и военно-техническа помощ от наша страна.

Това, което стана ясно след края на гласуването, е, че страната ни ще предостави въоръжение по два списъка, и двата са поверителни.

Един списък, по който въоръжението директно ще бъде дадено на украинската армия, и втори, който съдържа въоръжение, което ще изпратим към страна-членка, където в момента върви обучение на украински военни.

Стана ясно, че ще предоставим техника, с която украинците ще могат да се защитават от въздушни нападения.

Последната стъпка, преди помощта да потегли към Украйна, е второ гласуване в зала и указ на президента, обясни военният министър Димитър Стоянов.

"По отношение на логистичната операция - тя е планирана, имаме готовност, имаме съдействие от нашите съюзници, така че там проблем няма да има. Направили сме план", каза военният министър.

Въоръжението, което предоставяме, е по два секретни списъка.

"Първият списък, който е големият по обем, е директно предоставяне на Украйна. Вторият - за тренировъчната мисия ЕУМАМ в Полша или Германия според потребностите на българската страна%, каза Стоянов.

Той отново повтори, че предоставяното въоръжение не накърнява способностите на Българската армия. Съюзник от НАТО вече е изявил готовност да ни предостави заместващи оръжия."Работим по въпроса. Имаме вече желание от един съюзник да ни предостави техника. Но сме в твърде начален етап, за да коментирам, каква е техниката като бройки и пр. За Сухопътни войски става въпрос, знаете, че Сухопътните войски са приоритет за мен, заедно с изтребителната авиация, така че МО работи в тая посока", каза министърът.

В решението стана ясно, че изпращането на военна помощ на Украйна няма да е еднократен акт.

"Колкото дали помощта ще бъде достатъчна, се надявам да бъде един първи етап и да има последваща помощ, която България да окаже на Украйна. Ще има със сигурност резултат, тъй като основната част, която се предвижда да бъде предоставена, е за защита на населението и на обектите от въздушни атаки", каза Христо Гаджев, председател на Комисията по отбрана в НС.

Не бяха приети предложенията на БСП списъците с оръжията да бъдат публикувани в Държавен вестник.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви още, че логистичната операция, подготвяна съвместно със съюзници, е готова и в момента, в който ратификацията мине и на второ четене в пленарната зала, тя ще започне.

Миналия петък парламентът одобри решение на МС за предоставяне на оръжия, боеприпаси и техника на Украйна и гласува на първо четене законопроекта за ратификация.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници