Търговци на трюфели източили милиони от хазната с фиктивни документи (Видео)

Търговци на трюфели източили милиони от хазната с фиктивни документи (Видео)
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

България може да се нарече страната на трюфелите. Така зам.-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов обяви, че е разкрита престъпна група от трима души, препирала пари чрез фиктивна търговия с трюфели и данъчни престъпления.

Тя е действала в района на Пазарджик. За целта наела 63-има души да берат гъби. При разпитите се оказало, че те не различават мухоморка от манатарка, каза Попов. Оказало се обаче, че беряли трюфели.

За 6 месеца заявили оборот от 50 милиона лева, от който ДДС-то е 12 млн. лева. Само за юли т.г. нанесли щети на хазната за 1 млн. лева, посочи Румен Попов.

Извършени са множество претърсвания и иземвания на документи и компютри, отбеляза окръжната прокурорка на Пазарджик Албена Кузманова.

Парите от данъчните измами били трансформирани от участниците в групата в луксозни имоти и коли.

Повдигнати са две обвинение на двама от задържаните - на единия за пране на пари, а на другия като ръководител на престъпната схема, пише "24 часа".

Обявени за издирване са още множество участници, каза прокурорката на Пазарджик. Групата с бране и търговия с трюфели действала две години - от 2020 до 2022-ра. Схемата била сложна и тепърва ще се изчисляват реалните щети за фиска. Но според Румен Попов без протекция е било невъзможно да функционират.

Кузманова уточни, че в хода на операцията са извършени над 20 претърсвания. Първоначално за 24 часа били задържани петима, обвинения са повдигнати на двама. Единият бил на позиция мениджър в търговското дружество, а другият се явявал собственик на буферна фирма.

"Задържани са в момента на теглене на 380 000 лева. Предстоят запори", посочи Кузманова. Според заместника й Живко Пенев ръководителят на групата имал задълбочени познания по финанси и документооборот за доставка на трюфели.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници