Днес е Савинден, вижте какво (НЕ) се прави на празника

Днес е Савинден, вижте какво (НЕ) се прави на празника
A A+ A++ A

На 5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници.

В българските предания обаче най-често Сава е представена като светица - покровителка на чумата. Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно - на 6 декември. В някои места честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики са сходни като тези за Св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава” - казва народната приказка.

Предците ни изпитвали страхопочитание към св. Сава защото вярвали, че "засява" болестите по хората, от там идва и израза "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява."

Според други народни предания Сава (в качеството си на жена) е свързана с царството на мъртвите и света на болестите. Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите.

Празника предците ни свързват и с магическото време, когато гадателки и баячки правят магии и заклинания, най-често за задомяване и против безплодие. Правел се обреден хляб. В полунощ се събирали девойките за женене, като всяка носела торба с брашно и сито. Кандидат-булката започвала да пресява брашно със сито, обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема". Заедно с гадателките отивали на тайно място, по тайна доба. Докато момите пресявали брашното, възрастните жени ги учели как да държат ситото изправено, как да си избират подходящ съпруг, как да се задомят щастливо, да си родят здрави деца.

В някои райони се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не им причинят зло Варвара и Сава. Изричали магически заклинания, с надеждата, че желанията им ще се сбъднат и че обредите "закрилят" стопаните от вредоносното действие на злите сили.

На свети Сава по стар обичай се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие. Българите се подготвят и за Никулден – 6 декември. Емоционално свързван с дните на Варвара и Сава, той е своеобразна кулминация на предпразничната новогодишна обредност.

"Сава" от старогръцки е „събота" (предвиждащ).

Празнуват именниците и от женски, и от мъжки пол с имена:

Савин, Сабин, Сава, Савко, Савчо, Саво, Сево, Съби, Събе, Събко, Събчо, Съботин, Съботко, Слави, Светослав, Славомир, Славчо, Десислав.

Савина, Сабина, Събина, Сабинка, Савка, Савета, Събка, Съботина, Славка, Сафка, Светослава, Елисавета, Владислава, Десислава.

По материали от интернет

#Св. Сава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници