България може да има нов изтребител при сегашния Кабинет

България може да има нов изтребител при сегашния Кабинет
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Все още съществува вероятността да купим нов изтребител, заяви военният министър Аню Ангелов.

Според него единствена възможност да се закупи нов изтребил е той да бъде „Грипен", тъй като според разчетите пари има пари само за изтребители втора ръка, предаде БГНЕС.

Аню Ангелов посочи, че нов „Юрофлай" или нов Ф16 е невъзможно да вземем именно заради парите, а договор за покупка на нов изтребител, който е за около 400 млн. долара, може да бъде подписан и от правителството – това или следващото.

Проектът трябва да бъде гласуван и от Народното събрание, тъй като с промените в закона за отбрана разходи от над 100 млн. лева трябва да се гласуват от депутатите.

Преди половин година Аню Ангелов заяви обаче, че този проект няма да влезе в 41-то Народно събрание до края на мандата му, а ще се внесе за гласуване в следващото. Военният министър подчерта, че това ще е така, за да не наследяват следващите управници, решенията на тези преди тях.

С изказването за „Грипен" минситърът допусна, именно това Народно събрание да утвърди проекта за инвестиционни разходи и „различни варианти да се сключи договорът".

Той посочи, че ангажиментът ще бъде на парламента, че ще осигури тези средства и ако следващото правителство има това, то парите ще бъдат отпускани в бюджета за отбрана през годините, за да се изплати той.

Според военния министър при всички случаи 2014 г. ще бъде по-благоприятна и за бюджета за отбрана.

„Така е, възможно е още в средата на 2014 г. или в края на същата година България да има нов тип боен самолет", каза Ангелов.

Военният министър потвърди, че до 31 октомври ще внесе в Министерски съвет инвестиционния проект за нов тип боен самолет, като ще иска да се даде мандат да води преговори с различни държави.

2014 г. вероятно ще започне и обучението на авиаторите, а първата доставка може да е още в края на същата година, като министърът планира да разговаря с Холандия, Португалия, САЩ, Белгия, Норвегия и Италия.

Той бе категоричен, че ще бъде спазено стриктно българското и европейското законодателство.

#Ф16 #„Грипен" #правителство #изтребител #Аню Ангелов #министър на отбраната #Кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници