Демобилизиран руски студент: Пратен в бой с винтовка от соцвреме, споделял храната с други войници

Демобилизиран руски студент: Пратен в бой с винтовка от соцвреме, споделял храната с други войници
A A+ A++ A

Студент, наскоро демобилизиран от подкрепяните от Русия сили в Украйна, твърди, че му е била зачислена винтовка от съветско време и му се е налагало да споделя храната и спалния си чувал през първите дни, след като бил изпратен на фронта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Когато времената бяха тежки, имахме определен брой хора и нямаше достатъчно спални чували за всички, можеше да се завиеш единствено с дъждобран. Събирахме се по двама или по трима в спален чувал, за да се топлим", разказва Владимир, младеж на видима възраст около 20 години. "Първоначално нямахме достатъчно храна. След това всичко беше наред с доставките, бяха напълно достатъчни, но първоначално споделяхме един с друг. Помагахме си един на друг, това беше единственият начин", каза той пред репортери.

Владимир разкрива, че на него, както и на много други, му е била зачислена снайперска винтовка "Мосин" – оръжие, проектирано в царска Русия в края на 19 век и модернизирано през 30-те години на миналия век.

Съобщения, че млади мъже са били изпращани да се сражават в Украйна без добро облекло и оборудване предизвикаха обществено безпокойство в Русия и принудиха президентът Владимир Путин да нареди да бъде подобрена координацията между правителството, регионите и индустрията, за да бъдат изпълнени нуждите на въоръжените сили.

Путин нареди "частична мобилизация" в Русия през септември, но подкрепяните от Русия сили в Донбас започнаха да изпращат повиквателни много по-рано, отбелязва Ройтерс.

Владимир споделя, че е бил мобилизиран от ръководителите на самопровъзгласилата се Донецка народна република на 23 февруари, ден преди Путин да изпрати силите си в Украйна.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници