Франция ще облага пенсиите, бирата и тютюна от 2013 г.

Франция ще облага пенсиите, бирата и тютюна от 2013 г.
Текстът беше приет, въпреки възраженията на депутати от десницата, центъра и радикалната левица, според които данъкът ще се отрази лошо на покупателната способност на пенсионерите. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Френският парламент гласува данъчно облагане на пенсиите и повишаване на акцизите на бирата и тютюна.

Френското Национално събрание, което тези дни обсъжда бюджета за социалното осигуряване през 2013 г., прие данък от 0.3% за подлежащите на облагане пенсии, предаде БНР.

Новият данък трябва да влезе в сила от 1 април 2013 г. и ще засегне около 7.5 милиона пенсионери. Средствата от него са предназначени за грижите за възрастни хора в рамките на реформата за третата възраст, която правителството готви за 2014 г.

Текстът беше приет, въпреки възраженията на депутати от десницата, центъра и радикалната левица, според които данъкът ще се отрази лошо на покупателната способност на пенсионерите.

Националното събрание прие и много оспорваното повишение със 160% на акциза върху бирата. С него чаша от 250 мл ще струва 5 евроцента повече. Тези дни 91 депутати от различни политически сили настояха пред правителството да отмени това решение.

Гласувано беше и повишение на акциза върху цигарите, като от 1 юли 2013 г. един пакет ще струва 30 евроцента повече, с което ще бъдат спечелени 125 млн. евро за здравното осигуряване.

#Франция #облагане #акциз #пенсии #пенсионери #тютюн #бира

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници