България размаха "тояга и морков" за влизането на Македония в ЕС

България размаха "тояга и морков" за влизането на Македония в ЕС
Младенов отбеляза, че безпокойство буди националистическата риторика в Македония и проправителствените средства за масова информация през последните години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България подкрепя Македония по пътя към присъединяването към Европейския съюз, но не на всяка цена, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

По време на парламентарния контрол в петък той отбеляза, че безпокойство буди националистическата риторика в Македония и проправителствените средства за масова информация през последните години, информира „Дарик".

„България подкрепя европейската и евроатлантическа интеграция на Република Македония, но не на всяка цена. За нас като съседна страна, Македония е изключително важна и тя трябва да продължи реформите, за да продължи своя европейски път", каза Младенов.

По неговите думи Македония тенденциозно изгражда негативен образ на България чрез редица финансирани от правителството проекти, допълвайки, че има конкретни случаи, когато към български инвеститори са прилагани непазарни принципи, за да се възпрепятства тяхната дейност.

„Ако има решение на Европейския съвет за започване на преговори с Македония, то това решение би следвало да се вземе само в ситуация, в която имаме всички необходими гаранции, че европейският път, който страната е избрала, ще бъде в рамките на тези преговори", коментира външният министър.

Николай Младенов подчерта, че през следващите два месеца двете страни ще имат интензивен диалог, за да може България да реши дали да подкрепи даването на дата за започване на преговори.

#България #Европейски съвет #Европейски съюз #ЕС #Николай Младенов #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино