Под 3 лв. за литър: Цените на горивата падат преди празниците

Под 3 лв. за литър: Цените на горивата падат преди празниците
A A+ A++ A

Правителството ще отпусне допълнителни средства, за да може мярката от 25 ст. за литър гориво да продължи до края на годината.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива коментира, че идеята е хората да бъдат по-удовлетворени от зареждането за Коледните празници.

"Като икономически ефект нямат смисъл тези 37 млн. Това преразпределяне на средствата и даване на пари на калпак изобщо не е добра идея. Хората, които се възползват от тези 25 ст., имат най-много финансови възможности", заяви той в студиото на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че в последните две седмици тенденцията на международните пазари е следната: дизелът и бензинът паднаха с 45 долара. А до 2-3 седмици това трябва да се отрази и на колонките у нас.

"Лукойл" взима цени на нефта от преди 10 дни. Сигурен съм, че до 2-3 седмици ще виждаме под 3 лева за дизела на определени бензиностанции. Вече не е реалистично да виждаме цени под 2 лева. Цената на метана падна с 1,60 лв. За декември прогнозната цена е с 20 лв. по-висока", каза още Хаджидимитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му се е увеличила повече от 3 пъти работата на хората, които работят на касите на бензиностанциите. Има струпване и опашки, посочи гостът в студиото.

Отстъпка от 1 лев на горивата, каквато предлагат от ГЕРБ, може да има, но не на тази бази, която е в момента - за всички потребители, категоричен е Димитър Хаджидимитров.

"Потреблението в България е около 10 млн. литра на ден, няма как 300 млн. да се съберат за един месец, от която и да е компания в България, и да бъдат разпределени с един лев надолу", смята той.

Хаджидимитров каза още, че "Лукойл" първо трябва да си покрие старите загуби и след това да се говори за споменатите 600-700 млн., които се очаква да влязат в хазната на бюджета.

#бензиностания #горива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници